Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag tányért felválthatja a lombtányér

Miközben az Európai Bizottság az egyszer használatos műanyag edények betiltását fontolgatja, Münchenben egy öt éve alapított startup üzeme évente több mint másfél millió lombtányért állít elő és forgalmaz világszerte. De vajon valóban fenntarthatóbbak leszünk, ha egy Ázsiából érkező növényből készült tányéron fogyasztjuk el az ebédünket? A Leaf Republic társalapítójával a Handelsblatt beszélgetett.

A Leaf Republicot 2013-ban alapította Pedram Zolgadri és Carolin Fiechter. Az ötlethez egy több évezredes technológia adta az inspirációt: Indiában a tradicionális háztartásokban a Shorea Robusta nevű fa leveleit használták tányérok készítésére. A Leaf Republic edényei is fűszálakkal egymáshoz illesztett levelekből állnak össze, két réteg levél közé kerül egy réteg, szintén ebből a növényből előállított papír, majd az edény sajtolással nyeri el végleges formáját.

A gyártás során keletkező vágási hulladékból szintén papírt állítanak elő, az üzem tehát egyáltalán nem termel szemetet.

Az alapanyag szállítása nyilvánvalóan növeli a folyamat ökológiai lábnyomát, ahogy Pedram fogalmaz, „ha az ember erre kényszerül, csak rossz, rosszabb és még rosszabb megoldások közül választhat.” De a növény nem terem meg a mérsékelt égövön, a vállalkozás pedig egyelőre nem szívesen mondana le a Made in Germany jelzés tagadhatatlan marketingértékéről.

Az edényeket jelenleg világszerte 52 országban forgalmazzák, a melegebb éghajlatú országokban, így Brazíliában, az Arab Emirátusokban vagy Hawaiin nagyobb a nyitottság a termékeikre, Pedram tapasztalatai szerint a természettel való kapcsolat és a környezet iránti felelősségvállalás is sokkal erősebb ezekben az országokban, mint a tömeges fogyasztáshoz szokott Németországban.

Jelenleg elsősorban a növény terméshozamának javításán, illetve a termékportfólió növelésén dolgoznak – az elektronikai eszközök csomagolásánál alkalmazott hungarocell helyett kínálnak növényi alapú alternatívát.

Fotó: Leaf Republic/facebook.com
Neked ajánljuk
Így tisztulnak a magyar folyók – videóval Ártalmas falatok nyomában Fenntartható sportfelszereléssel készül az olimpiára a Nike Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: handelsblatt.com
Vissza
Hírfolyam