2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mely eszközök a legcélravezetőbbek a műanyagszennyezés elleni küzdelemben?

Az Európai Bizottság a műanyaghulladék elleni küzdelem jegyében többek között az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök és szívószálak betiltására készül javaslatot tenni. A szakemberek amellett érvelnek, hogy kiragadott termékek démonizálása helyett a probléma átfogó kezelése lenne a célravezetőbb –  a lehetséges megoldásokról a WirtschaftsWoche közölt összeállítást.

Az, hogy a műanyag komoly problémák forrása, ma már jóformán senki számára nem kérdéses – nemcsak az Európai Bizottság, de az egyik legnagyobb német műanyagevőeszköz-gyártó vállalat vezetője, Wikon Thermoform is úgy véli:
„a műanyagnak nem úgy kéne jelen lennie a világunkban, ahogyan ma látjuk”.

Wikon ugyanakkor úgy gondolja, a műanyag evőeszközök betiltása nem jelentene hatásos választ a problémára: ő elsősorban a felesleges csomagólóanyag-használatot és a műanyag palackokat okolja a kialakult helyzetért.

Meglepő módon a Wuppertal Klíma-, Környezet- és Energiakutató Intézet körkörös gazdasággal foglalkozó tudományos munkatársa, Henning Wilts is osztja az üzletember álláspontját: a szakember szerint önámítás a műanyaghulladék össztömegének radikális csökkenését várni a műanyag edények betiltásától.

Fotó: fujimama111/flickr.com

A tengerek szennyezése szempontjából sokkal jelentősebb problémát okoznak a kozmetikumokban található mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagok – véli Georg Mehlhart, a Freiburgi Öko-Institut vezetője, aki szerint egyes termékcsoportok kipécézésétől nem várhatunk áttörő megoldást a műanyagválság kezelésében – a bizottságnak véleménye szerint sokkal átfogóbb eszközökben kéne gondolkoznia.

A lehetséges megoldások között említette az újrahasznosítható műanyagok használatához kapcsolódó ösztönzők bevezetését, a kőolaj-kitermelés támogatásának visszaszorítását, a többször használható csomagolások és betétdíjas rendszerek kidolgozását, valamint az ipari szereplők által használható csomagolóanyag-mennyiség szabályozását.

Valamennyi megkérdezett aggályokat fogalmazta meg azzal kapcsolatban is, hogy a bizottság javaslata mennyit veszíthet erejéből, mire a nemzetállamok tényleges törvényekre fordítják le azt.

A politika malmai lassan őrölnek, de a fogyasztók nap mint nap döntéseket hoznak: könnyen lehet, hogy a vásárlói magatartás megváltozása, az egyéni tudatosság növekedése hozza el a műanyagválság megoldását.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: wiwo.de
Vissza
Hírfolyam