2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mely eszközök a legcélravezetőbbek a műanyagszennyezés elleni küzdelemben?

Az Európai Bizottság a műanyaghulladék elleni küzdelem jegyében többek között az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök és szívószálak betiltására készül javaslatot tenni. A szakemberek amellett érvelnek, hogy kiragadott termékek démonizálása helyett a probléma átfogó kezelése lenne a célravezetőbb –  a lehetséges megoldásokról a WirtschaftsWoche közölt összeállítást.

Az, hogy a műanyag komoly problémák forrása, ma már jóformán senki számára nem kérdéses – nemcsak az Európai Bizottság, de az egyik legnagyobb német műanyagevőeszköz-gyártó vállalat vezetője, Wikon Thermoform is úgy véli:
„a műanyagnak nem úgy kéne jelen lennie a világunkban, ahogyan ma látjuk”.

Wikon ugyanakkor úgy gondolja, a műanyag evőeszközök betiltása nem jelentene hatásos választ a problémára: ő elsősorban a felesleges csomagólóanyag-használatot és a műanyag palackokat okolja a kialakult helyzetért.

Meglepő módon a Wuppertal Klíma-, Környezet- és Energiakutató Intézet körkörös gazdasággal foglalkozó tudományos munkatársa, Henning Wilts is osztja az üzletember álláspontját: a szakember szerint önámítás a műanyaghulladék össztömegének radikális csökkenését várni a műanyag edények betiltásától.

Fotó: fujimama111/flickr.com

A tengerek szennyezése szempontjából sokkal jelentősebb problémát okoznak a kozmetikumokban található mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagok – véli Georg Mehlhart, a Freiburgi Öko-Institut vezetője, aki szerint egyes termékcsoportok kipécézésétől nem várhatunk áttörő megoldást a műanyagválság kezelésében – a bizottságnak véleménye szerint sokkal átfogóbb eszközökben kéne gondolkoznia.

A lehetséges megoldások között említette az újrahasznosítható műanyagok használatához kapcsolódó ösztönzők bevezetését, a kőolaj-kitermelés támogatásának visszaszorítását, a többször használható csomagolások és betétdíjas rendszerek kidolgozását, valamint az ipari szereplők által használható csomagolóanyag-mennyiség szabályozását.

Valamennyi megkérdezett aggályokat fogalmazta meg azzal kapcsolatban is, hogy a bizottság javaslata mennyit veszíthet erejéből, mire a nemzetállamok tényleges törvényekre fordítják le azt.

A politika malmai lassan őrölnek, de a fogyasztók nap mint nap döntéseket hoznak: könnyen lehet, hogy a vásárlói magatartás megváltozása, az egyéni tudatosság növekedése hozza el a műanyagválság megoldását.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: wiwo.de
Vissza
Hírfolyam