2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mi döntéseinken is múlik, mennyi műanyaggal kell megküzdenie az élővilágnak

A döntéshozók világszerte azon dolgoznak, hogy az aggasztó következményekkel fenyegető műanyaghelyzetre megoldást találjanak. Egyre több országban tiltják be a mikrogyöngyöket, adóztatják meg a reklámszatyrokat. A műanyag azonban sokkal több forrásból szivárog a természetbe, mint gondolnánk – nehéz elképzelni, hogy mindet be lehetne tiltani, de a vásárlói tudatosság sokat javíthat a helyzeten.

széthullóban

Az elsődleges mikroműanyagok problémája szabályozással viszonylag könnyen rendezhető. Ezek a már előállításukkor 5 mm alatti méretű műanyagdarabkák elsősorban a kozmetikai és vegyiparban elterjedtek, de például az óvodások körében oly népszerű glitterek is ide tartoznak (szerencsére ezeknek is létezik már környezetbarát, eukaliptuszból előállított változatuk).

Csakhogy bármekkora legyen is egy műanyag tárgy, amikor kikerül az üzemből, gyakran már a használata során, de legkésőbb, amikor „megszabadulunk tőle”, apró műanyagdarabok – másodlagos mikroműanyagok – tömegével árasztja el környezetét.

Mire figyeljünk?

A hatvan százalékban műanyagból előállított autógumi használata például az anyag kopásával jár együtt – előbbi révén csak az Egyesült Királyságban 63 ezer tonna műanyagszemcse kerül évente a levegőbe: egy újabb ok a közlekedésünk tudatos tervezésére.

Le a műszállal!

A műszálból előállított textilekből – legyen szó akrilról, poliészterről, spandexről vagy nejlonról – már egyszeri mosással is akár 700 ezer apró mikroszál kerülhet a vízbe, amelyek jelenlétét egyre több ország édesvízkészletében mutatják ki, mivel kiszűrésük a jelenlegi eljárásokkal csaknem lehetetlen.

Nem minden papír, ami annak látszik

A teafilterekről, csakúgy, mint az egyszer használatos kávéspoharakról, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy könnyen lebomló/újrahasznosítható papírból készülnek. Csakhogy előbbi esetében polipropilén merevítés, utóbbinál pedig az átázás megelőzésére szolgáló polietilén bevonat nehezíti az újrahasznosítást. A saját bögréből füves teát kortyolók előnyben!

Kényelem, következményekkel

A nedves törlőkendők, szolgáljanak akár a babapopsik, akár az arcunk tisztítására, minden esetben műanyag és természetes szálak keverékéből készülnek. Amellett, hogy dugulást okozhatnak a csatornákban, szintén mikroszálak forrásaivá válnak, ezért célszerű mosható pamutkendőket használni helyettük.

színes világunk ára

Az útjelző csíkok, hajók és házak festésénél is alkalmazott termoplasztikus festékekből származó finom műanyag por a világon mindenhol finom rétegben úszik az óceánok felszínén – törekedjünk a lenolaj- vagy latexalapú festékek használatára! 

Még egy érv a cigaretta ellen

A műanyaggal kapcsolatos tudatosság még egy rossz szokás leküzdésében is segítségünkre lehet: a cigaretták füstszűrője ugyanis cellulóz-acetátból készül, amely lebomlani nem képes, azonban idővel szintén apró mikroszálakra esik szét, így az egykor kiszűrt szennyező anyagok is a természetben végzik. Még egy érv az egészséges életmód mellett...

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: theconversation.com
Vissza
Hírfolyam