2018. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-ban is betiltanák a szívószálat és a műanyag keverőpálcikákat

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról. Ha ugyanis a jelenlegi helyzet változatlan marad, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal.

„Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a német ARD műsorában. A bizottság szakértők véleményét kérte ki arról, melyik az a tíz műanyag termék, amelyet a leggyakrabban begyűjtenek a tengerpartokról. A lista élén a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a szívószálak álltak.

Amint sikerül ezeket egyszerűen és olcsón másik, környezetbarát termékkel helyettesíteni, az EU-ban be fogják tiltani a használatukat.

Az ebben az ügyben elsőként megszellőztetett tervezet már május elején vitákat váltott ki. Abban ugyanis a tiltólistára szánt műanyageszközök között szerepeltek a lufikhoz használt műanyag csövecskék és a fültisztító pálcikák mellett az egyszer használatos tányérok, poharak és evőeszközök is.

A felhasználók egy része azon zúgolódott, hogy így sokkal nehezebb lesz grillpartikat, születésnapi partikat vagy nagyobb szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a német ARD úgy tudja: ezek a végleges javaslatban is szerepelni fognak. Az Európai Bizottság szerint ugyanis ezekre az eszközökre ma már vannak környezetbarát megoldások is.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 2025-ig a tagországoknak az italos műanyag palackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük – például úgy, hogy betétessé, visszaválthatóvá teszik őket.

A tagországokat arra is köteleznék, hogy valamilyen eszközzel csökkentsék a gyorséttermek által használt műanyag poharak és csomagolás mennyiségét is.

A javaslatot még végig kell tárgyalni a tagországokkal, és az Európai Parlamentben is napirendre kell tűzni.

Neked ajánljuk
Nem mindenki látja problémának a karácsonyi hulladékhegyeket Illegális szemétlerakóra bukkantak Hajdúböszörmény határában Nyolcvan százalékkal csökkent a műanyag zacskók felhasználása Ausztráliában A légszennyezettség miatt több mint egymillióan haltak meg tavaly Indiában Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam