2019. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízből hat magyar áll a szelektív hulladékgyűjtés pártján

Saját bevásárlótáskát használ a magyarok közel fele, több mint egyharmaduknak fontos, hogy az adott márka tesz-e a fenntarthatóságért, és – saját bevallása szerint – a lakosság közel kétharmada szelektíven gyűjti a hulladékot, derült ki a Nielsen 2018 áprilisában a Föld napja kapcsán végzett felméréséből.

A környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések és aggodalmak tekintetében a magyarok első helyen a víztakarékosságot említik, a felmérésben részt vevők egyötödénél végzett ez az első helyen.

Emellett fontosnak találjuk az energiatakarékosságot és a szelektív hulladékgyűjtést is, de a megújuló energiaforrások használatát és a tudatos élelmiszer-felhasználást is a környezetvédelem felé tett aktív lépésnek tekintik a magyar fogyasztók.

A környezettudatos magatartásformák mindinkább megjelennek a fogyasztói attitűdökben: Európában a fogyasztók közel fele lenne hajlandó vásárlási-fogyasztási szokásain változtatni bolygónk védelme érdekében.

Vidám kukákkal a Föld védelmében Fotó: Bernard Spragg/flickr.com

Ez Magyarországon is konkrét tettekben nyilvánul meg: a választott márka fenntarthatósággal kapcsolatos tudatossága a válaszadók mintegy 40 százalékát befolyásolja fogyasztói döntéseiben.

Emellett bevásárláskor a magyarok közel fele visz magával bevásárlótáskát, közel egyötödük pedig a szövet- és papírtáskákra voksol, így csökkentve a műanyag szatyrok okozta környezeti terhelést.

A  szelektív hulladékgyűjtés esetében ugyanakkor árnyaltabb a kép, ha a valódi tetteket nézzük: a megkérdezettek mindössze alig 40 százaléka váltja vissza legalább alkalmilag az üres üvegeket, és több mint fele szinte soha nem viszi vissza azokat.

A fáradt olaj begyűjtése és leadása gyakorlatilag teljesen idegen a magyar fogyasztóknak, százból mindössze tizennégy fő gondoskodik róla, hogy a fáradt olajtól a megfelelő módon váljon meg.

Neked ajánljuk
A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki Lengyelország is küzd a műanyaghulladékkal A bárányok sem hallgatnak a zöld csomagolóipar fejlődéséről Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő Tudja, mennyi mindenre jó az erdei szederlevél?
Tovább a forrásra: news4business.hu
Vissza
Hírfolyam