2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 60 ország küzd már a műanyagszennyezés visszaszorításáért

Világszerte több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében – derül ki a témában készített eddigi legnagyobb, az indiai Újdelhiben kedden bemutatott ENSZ-tanulmányból.

Terjed a tiltás

A világszervezet Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a Galápagos-szigeteken betiltják az eldobható nejlonzacskókat, Srí Lankán a polisztirolhab használatát, míg Kínában egyre nagyobb teret hódítanak a biológiailag lebomló zacskók.

Kínában 2008 előtt hárommilliárd nejlonzacskót használtak évente. Mostanra az élelmiszer-áruházakban 60-80 százalékkal csökkent a használatuk, ám a piacokon továbbra is jelen vannak. Vietnamban adót vetettek ki rájuk, ám ennek ellenére is széles körben használják őket – a helyi kormány épp ezért azt fontolgatja, hogy ötszörösére növeli a zacskókra kivetett adót.

Általában innen ragadják meg a problémát... Fotó: pxhere.com

Kenyában a tehenek átlagosan 2,5 zacskót esznek meg életükben. A kelet-afrikai országból mára teljesen száműzték a nejlonszatyrokat, és pénzbírság, valamint négy év börtönbüntetés jár a gyártásukért, importjukért és használatukért is – olvasható a BBC News honlapján.

Ne szennyezz – szelektálj!

A bevezetett intézkedések ugyanakkor vegyes eredményeket hoztak. Kamerunban például tilos a műanyag zacskók használata, és a háztartások minden kilogrammnyi begyűjtött műanyaghulladék után fizetnek, ám a műanyag zacskókat továbbra is becsempészik az országba.

A jelentés szerint a világon eddig előállított kilencmilliárd tonna műanyagnak csak mintegy kilenc százalékát hasznosították újra, és 12 százalékát égették el.

A fennmaradó 79 százalék szeméttelepeken, az óceánokban és a folyókban halmozódott fel, ahol évezredekre van szükség a teljes lebomlásukhoz. A legnagyobb gondot az egyszer használatos termékek okozzák, mint a műanyag zacskók, szívószálak, evőeszközök. A Föld országaiban évente 5 ezer milliárd műanyag zacskót használunk el, és ha semmi sem változik, az évszázad közepére már 12 milliárd tonna műanyaghulladék árasztja el a világot – figyelmeztet az UNEP-jelentés.

A tengerben lebegő hulladék évi 1,3 milliárd dollár kárt okoz a halászatnak, a hajózásnak és a turizmusnak Ázsia Csendes-óceánnal határos térségében Fotó: Illusztráció, Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA)

Sokan új bioválságtól tartanak

A szakemberek a műanyag 35 lehetséges biológiai helyettesítő anyagát sorolták fel a tanulmányban. Ezek közé tartozik a kukorica tartalékfehérjéje, a zein, a nyúlszőr, a tengeri hínár, a gombafélékből készülő hab, a QMilch nevű anyag, amely magas koncentrációjú kazein tejfehérjéből készül, valamint az ananászlevélből előállított Piñatex.

Az ananászalapú Piñatex alapanyagául szolgáló növényi szálak szárítása Fotó: Piñatex/Wikimedia Commons

A törvényalkotók egy része azonban aggódik a biológiai alternatívák körüli túlzott felhajtás miatt is.

Ennek oka, hogy annak idején a bioüzemanyagokkal kapcsolatos kezdeti optimizmus is hamar szertefoszlott, miután esőerdőket kezdtek kiirtani, hogy pálmaolajat termeljenek az autók működtetéséhez.

Az adókivetés és a korlátozás – amennyiben jól megtervezettek, és sikerül is betartatni őket – a műanyaghulladék-termelés megfékezésének leghatékonyabb módjai közé tartoznak, vélik a jelentés készítői. A szakemberek szerint emellett sokkal szélesebb körű összefogásra lenne szükség, például a vállalatok bevonására, beleértve a műanyagtermelőket is, amelyeket kötelezni lehetne arra, hogy nagyobb mértékű újrahasznosításra ösztönözzenek.

Neked ajánljuk
Egy magyar fiatal is üzemanyagként hasznosítaná a műanyagot A műanyag mosogatószivacsoktól is búcsút kéne vennünk Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam