2018. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tele van műanyagszeméttel a Földközi-tenger

Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) pénteki jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzet-kilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.

A Földközi-tengerben és partjainál található szemét 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve.

A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. „A nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét”

– közölte a WWF.

Spanyolországban az óceán partján sem jobb a helyzet Fotó: demoshelsinki/flickr.com

A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladék-gazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják:

elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro és a török Ceyhan és Seyhan folyók érintettek.

A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza. A probléma 134 állatfajt érint.

Európa hatalmas mennyiségű műanyagszemetet termel. A szakértők szerint javítani kell a hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás rendszerén Fotó: NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont)
Neked ajánljuk
Rengeteg pénzt dobunk ki, és tönkretesszük a Földet, de ezen változtatunk! A mikroműanyag a mélytengereket is elérte Brodie Neill – Ocean Terrazzo Már a vadon élő állatok ürülékében is jelen van a műanyag Mely veszélyes kémiai anyagok hozhatók összefüggésbe a műanyag csomagolásokkal?
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam