2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag és vegyszer az Antarktiszon

Már az Antarktisz távoli vizeiben is kimutatható a műanyag- és vegyi szennyezettség a Greenpeace természetvédelmi szervezet szerint.

Messzire mentek, ugyanazt találták

Az év elején vett vízminták szinte mindegyikében találtak mikroműanyagot. A hóban ezenfelül olyan mérgező anyagokra bukkantak, mint a PFA-k (poli- és perfluoralkil anyagok) és a PFC-vegyületek (polifluoroalkilok, más néven perfluor-karbonok), melyekkel a kültéri ruhadarabokat vonják be – közölték csütörtökön a környezetvédők Bécsben.

„Még Földünk utolsó, emberi civilizációtól olyan távol eső ökoszisztémái is, mint az Antarktisz, szennyeződnek”

– mondta Nunu Kaller, a osztrák Greenpeace szóvivője. Adataik szerint évente akár 13 millió tonna műanyagszemét is bekerülhet a szárazföldről az óceánokba.

Mintavétel az antarktiszi jégmezőn Fotó: © Christian Åslund / Greenpeace

A víz- és hómintákat egy három hónapos expedíció során gyűjtötték az Antarktisz különböző helyszínein hajóval. Az elemzés eredményei alátámasztották, hogy műanyag mikroszemcsék és vegyi anyagok szennyezik az Antarktiszi-félsziget körüli régiót és a Bransfield-átjárót. A vizsgált területek között olyanok is vannak, melyek kiemelkedő zoológiai jelentőségűek, ezért szükség lenne a védelmükre – emelte ki a Greenpeace.

Bekerül a táplálékláncba

Nyolcból hét vízminta műanyag mikroszemcséket tartalmazott. „Az állatok gyakran tévesztik össze az apró műanyagrészecskéket táplálékkal. Így kerül a műanyag bálnák és delfinek, valamint az ehető tengeri halak és a tenger gyümölcsei gyomrába, rajtuk keresztül az emberi szervezetbe is” – figyelmeztet a veszélyre Kaller.

A mikroműanyagok mellett halászatból származó műanyagszemetet, bójákat, hálókat és ponyvákat talált a Greenpeace expedíciója a jéghegyek között.

Kilenc hómintából hétben találtak PFA- és PFC-vegyületeket. A Greenpeace szerint ezek az anyagok a légkörön keresztül, nem pedig helyi szennyező forrásokon keresztül kerülnek a régióba.

A megejtő tisztaság már csak látszat maradt  Fotó: © Christian Åslund / Greenpeace

A PFA-kat ipari eljárások során és fogyasztási cikkekben használják, többek között szabadidőruházat vízállóságának biztosítására. Hosszú időn át maradnak meg a környezetben, az állatoknál szaporodási és fejlődési zavarokat okozhatnak – mondta Kaller.

A Greenpeace követeli, hogy az antarktiszi Weddel-tengerben hozzák létre a világ legnagyobb természetvédelmi területét, hogy „az állatok – köztük a pingvinek és a bálnák – mentesülhessenek az emberi tevékenység okozta klímaváltozás, a túlhalászat és a vízszennyezés hatásai alól”.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam