2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétbe fullad a turizmustól Bali

Balit ökológiai katasztrófa sújtja: a tengerpartok erodálódnak, folyóinak fele kiszáradt és egy szemétsáv veszi körbe az indonéziai szigetet. A hat kilométeren át húzódó szeméthalmot több száz munkás segítségével sikerült felszámolni: minden nap több száz tonnányi hulladékot gyűjtöttek be a partról.

Annak ellenére, hogy a turizmus mennyire megterheli szigetet, egyre többen töltik a szünidejüket Balin: 2017-ben csak Kínából kétmillióan érkeztek a turistaparadicsomba, az indonéz turisztikai minisztérium 2019-ben már tízmillió kínai turistára számít. A probléma nem csak a környezetvédőket érinti: Bali egész egyszerűen nem bír el ennyi embert, és ez nemcsak a természeti erőforrásokat – mint például a vizet – meríti ki, hanem a szolgáltatások színvonalán is nyomot hagy.

Nem ez az egyetlen sziget, amelyet a békés pihenésre és az idilli környezetre vágyó turisták hordái özönlöttek el: Thaiföldön például betiltották Koh Tachai látogatását, mert a látogatók felborították a sziget ökoszisztémáját. Velence vezetősége is már régóta figyelmeztet a turizmus veszélyeire: miközben a várost ötvenezren lakják, évente harmincmillió látogató fordul meg benne.

De mit lehet tenni a fenntartható turizmusért? Ha az utazástól nem akarunk eltekinteni, a Fodor's utazási kalauz azt tanácsolja, hogy legalább azokat a helyeket kerüljük el, ahol a helyiek szerint semmi keresnivalójuk a turistáknak – ilyen például Galápagos és Velence. A lap szerint a környezettudatos utazó azokat az országokat is elkerüli, amelyek túlságosan függenek a turizmustól – ez alapján például a Maldív-szigeteket, a Brit Virgin-szigeteket és Makaót kell kihagynunk a nyáron.

Neked ajánljuk
Mesterséges cápa szája nyeli el a szemetet Hollandiában Apró példa a körkörös gondolkodásra a Budapesti Állatkertből Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam