2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mocskos szemétlerakó lett a Csomolungmából

Ugye, milyen idegesítők azok a turisták, akik a világ elszigetelt részein keresik az érintetlen természetközeli életet, aztán jól felháborodnak, amikor a helyszínen egy csomó szuvenírárusba és Lonely Planetet szorongató turistákba botlanak? Nincs ez másként a világ legmagasabb hegycsúcsával sem – írja az index.hu.

A kereskedelmi hegymászás évek óta temérdek bevételhez juttatja a Csomolungmát. A kőgazdag hegymászók szívesen kifizetik a feljutás költségeit, de környezetvédelmi hozzájárulást nem fizetnek. Pedig sok szemetet hagynak hátra: fluoreszkáló sátrakat, kiürült gáztartályokat, illetve emberi ürüléket – tökéletes állapotban megőrizve az utókornak és az arra járóknak.

Idén több mint 600 hegymászó kísérli meg a feljutást a csúcsra, de ez a hulladék mennyiségén is érződik. Egy serpa, aki 18 alkalommal mászta meg a Mount Everestet, elkeserítőnek nevezte a látványt.

A hegymászók alaptábora a Kala Patther csúcsáról Fotó: Goutam1962/Wikimedia Commons

A helyzetet súlyosbítja, hogy a globális felmelegedés miatt megolvadtak a gleccserek, visszahúzódott a jeges hótakaró, és előbukkant minden szemét, amit a turisták az elmúlt 65 évben szétszórtak. 

2017-ben a nepáli hegymászók csaknem 25 tonna szemetet és 15 tonnányi emberi ürüléket takarítottak el a hegyoldalból.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Még több elektronikai hulladékot termelünk Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam