2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akcióban az űrszemétvadász műhold

Amerikai és orosz űrügynökségek 2016-os számításai szerint több mint 23 ezer, 10 centiméternél nagyobb űrszemét körözhet bolygónk körül, míg az 1 és 10 centiméter közötti szeméttárgyak száma elérheti a félmilliót – nem beszélve az ennél is kisebb darabkákról, amikből akár több milliárd is előfordulhat a Föld körül.

Egy brit vezetésű projektben terveztek egy űrszeméttakarító modult, amit most indítottak útnak a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) egy óriási robotkar segítségével.

A 100 kilogrammos, Guilfordban épített eszközhöz egy hálót és egy szigonyt csatlakoztattak; ezzel fogja begyűjteni a Föld körüli pályán keringő, becslések szerint több mint 7500 tonnányi hulladékot.

A régi hordozórakéták és más űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek az aktív műholdakra, amik nélkülözhetetlenek a telekommunikációhoz és a tájékozódáshoz.

A 13 millió fontba (kábé 4,7 milliárd forintba) kerülő RemoveDebrist, azaz a RoncsTakarítót áprilisban juttatták el az ISS-re, és ott tárolták, amíg szerdán útnak nem indították. 

A guilfordi földi irányítás sikerrel rögzítette az űreszköz jelét, néhány órával az indítás után, amikor az áthaladt az Egyesült Királyság fölött. A projektet felügyelő Gulielmo Aglietti professzor szerint a következő egy-másfél hónapban az idejük java részét a műhold működőképességének elemzésével töltik majd. Ha megállapítják, hogy minden rendben, kezdődhetnek a szeméttakarítási kísérletek.

Az űrben keringő hulladékok számítógépes reprezentációja Fotó: A NASA űrhulladékkal foglalkozó irodája/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam