2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a tengeri sóban is van műanyag

A műanyagszennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válhat, mert egyre több élelmiszerben mutatnak ki mikroműanyag-részecskéket. Egy kínai tanulmány most a tengeri sóban talált műanyagot.

Tengeri vagy asztali só?

A tengeri sót az óceáni víz vagy a sósvízi tavak elpárologtatásával állítják elő, általában kis feldolgozással. A vízforrástól függően különböző nyomelemeket tartalmazhat. A benne lévő ásványi anyagok más ízeket és színt adnak ennek a sónak. Az asztali sót jellemzően a föld alatti lerakódásokból bányásszák, feldolgozása során előfordulhat, hogy csökken a benne lévő ásványi anyagok mennyisége, mindemellett a finomított fajtája csomósodásgátló adalékanyagokat is tartalmaz. A legtöbb asztali sóhoz jódot is adtak, amely nélkülözhetetlen tápanyag, segít az egészséges pajzsmirigy fenntartásában. Összességében elmondhatjuk, hogy a tengeri só és az asztali só majdnem ugyanazokkal a tulajdonságokkal és tápértékkel rendelkezik, bár sok esetben a tengeri sót kiáltották ki győztesnek. Eddig.

Az East China Normal Egyetem kutatása szerint a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikroműanyag-részecskéket is. Egy kilogramm tengeri só akár 600 mikroműanyag-részecskét is tartalmazhat, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük (napi 5 gramm), akkor naponta három mikroméretű műanyag is a szervezetünkbe kerül. A számok valószínűleg eltérőek attól függően, hogy hol és milyen módszerrel bányásszák, állítják elő a tengeri sót.

A probléma egyre nagyobb, hiszen a Föld világtengereinek és óceánjainak mintegy 98%-a szennyezett, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan része, amely ne tartalmazna több-kevesebb mikroműanyag-részecskét.

Az vagy, amit megeszel

A riasztó jelek már túlmutatnak a tengereken is, hiszen a műanyag belépett az élelmiszerláncba. A mézben és a sörben is kimutatták: szokatlanul nagy mennyiségű műanyag-mikroszemcsét tartalmaznak. A beltéri porban is jelen van, így óhatatlanul bekerül otthonunkba, konyhánkba, ételeinkbe.

A műanyagok használatának korlátozására vagy éppen tiltására már akadnak jó példák, de ha a műanyaggyártásunk nem csökken jelentősen, akkor a műanyagszennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válik: ha már a sóban, a vízben, sőt a porban is jelen van, akkor nagyon is valós probléma.

Neked ajánljuk
Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában A műanyagokat lebontó mikrobákat fejlesztő Poliloop lett az év magyar startupja Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Fontos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Rábán Fenntarthatósági világtalálkozó lesz Budapesten
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam