2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot

Szomorú hír: a Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak az átfogó projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát – közölte az MTI-vel a projekt kommunikációs vezetője.

A projektet koordináló Wessling Hungary Kft. szakembereinek közleménye szerint az Ipolyban köbméterenként 1,7; míg a Rábában 12,1 mikroműanyag-részecskét mutattak ki egy független laboratóriumban. Ez utóbbi adat akár napi 20,7 millió részecskét is jelenthet. Ehhez képest az Ipoly mikroplasztik-tartalma viszonylag kicsinek mondható, hiszen itt mindössze 1,7 részecske jelent meg egy köbméter vízben. Ez vélhetően köszönhető annak is, hogy a folyó többnyire nemzeti parki területeken, ipari és kommunális behatásoktól viszonylag elzártan kanyarog. A folyó átlagos vízhozamával kalkulálva durva becslésként elmondható, hogy még így is akár 3 millió mikroplasztik-részecskét szállíthat naponta.

A közlemény felidézi, hogy a tiszai vizsgálatok során Dombrádnál a 300 mikrométernél nagyobb műanyagok darabszáma 4,9 volt egy köbméter vízben. A Tisza-tóból származó mintában 23,1, míg a Tisza-tavat tápláló Eger-patakból és a Tisza tiszafüredi szakaszából 9,5-9,9 100 mikrométernél nagyobb részecske jelent meg egy köbméter vízben.

A környezetbe kerülő hatalmas mennyiségű műanyagból az élőlények szervezetébe káros vegyületek szivárognak, ami már önmagában is nagy veszélyt jelent. Mindez fokozottan érvényes a mikroműanyagokra, amelyek a környezeti előfordulásuknál jóval koncentráltabb formában juttatják a szennyezőanyagokat az élőlények szervezetébe. Az 5 milliméternél kisebb mikrorészecskék már most hatalmas globális kihívást jelentenek, kutatásuk és szabályozásuk ezért rendkívül sürgető feladat.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Két megkerült palackposta és töméntelen átválogatott hulladék – a PET-kalózok tovább küzdenek a tiszta Tiszáért Plasztikpalackból fontak vízre kerítést Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam