2020. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Júliusban küldd szabadságra a műanyagokat!

Júliusban a Plastic Free July elnevezésű nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. A kampányt Műanyagmentes Piknikkel indítják el július 7-én.

A kampány kezdésként a PET-palackra koncentrál, amely az egyik legnagyobb szennyező a műanyag zacskóval és a csomagolóanyagokkal együtt. „Az utóbbi hetekben bejárták a közösségi oldalakat, médiumokat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. „A Töltsd velünk a júliust! kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után a szemétbe kerülő PET-palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját, vagy vigyen magával kulacsot. Ebben segítségünkre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot” – mondta Vighné Boóc Judit, az alapítvány munkatársa.

Hogy miért pont a PET-palackot küldik egy hónapos szabadságra a civil szervezetek? A nyári melegben ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag, amely utána jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből pedig mikroműanyag formájában az ottani élőlények testébe, majd általuk a mi szervezetünkbe jut. Ugyan élettani hatása még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy nem az egészséges kategóriába fog tartozni. Például csak a Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemetet szednek fel, amennyivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont.

Megéri hát a Gasztrohősökkel tölteni a júliust, és keresni az éttermek ajtaján a Refill matricát. A résztvevő vendéglátóhelyek a HelloAnyu, az UrbanFood, a Reggeli, a Jardinette Kertvendéglő, a Pohárszék, a Placc Café, a Kőleves (ahol a saját kulaccsal érkezők 10% kedvezményt kapnak, bármilyen itallal szeretnének újra töltődni), a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola mindhárom egysége, a Kéhli Vendéglő, a N’iceroll és a Pántlika.

A kampányt Műanyagmentes Piknikkel indítják el július 7-én 10 órától a Humusz Házban (1111 Budapest, Saru u. 11.), ahol a háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére kapunk tartós, környezetbarát alternatívát. „A Műanyagmentes Piknikkel szeretnénk jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal, kiállítókkal meghozni a kedvet a műanyagmentességhez. A nap során az érdeklődőknek lehetőségük lesz beszerezni a háztartás és a mindennapi élet fontosabb tartós kellékeit a Zöldbolttól, a Hulladékmentes.hu-tól, a Sorting Bagstől, a Cimbi for you-tól és a Komforte.hutól. Emellett arra buzdítunk mindenkit, hogy az igazi piknikhangulat érdekében hozzon magával valamilyen finomságot, innivalót, de kerülje az egyszer használatos műanyagot, amihez a rendezvényen természetesen adunk segítséget, tippeket" – mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése A Lucid-ígéret: 700 kilométer, egyetlen töltéssel Jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam