2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belefullad a hulladékba az orosz főváros

A kukásautók garmadája szállítja Moszkvából a környező településeken található hulladéklerakókra a nagyváros szemetét. Az ott keletkező depóniagáz és a talajvizek szennyezése veszélyezteti a Moszkva környékén élők egészségi állapotát. Az egyre súlyosbodó helyzet miatt a települések lakói tiltakozásba kezdtek.

A Greenpeace jelentése szerint Moszkva évről évre körülbelül 11 millió tonna hulladékot termel, ezzel a mennyiséggel az oroszországi teljes mennyiségnek közel ötödéért felel azzal, hogy hulladékának csak négy százaléka újrahasznosítható.

A főváros életminőségének megőrzése érdekében a moszkvai kormány a kommunális hulladék elhelyezését a környező régiókra hárítja. A Greenpeace beszámolt arról is, hogy Moszkva hulladékának 90 százaléka a külvárosi régió lerakóhelyeire kerül. 

Fotó: Pxhere.com

A hulladéklerakók a szovjet és a korai posztszovjet időszakban kerültek kijelölésre, amikor még kevés volt a fogyasztásból származó hulladék. Ezeket bővítették, gyakran bárminemű bejelentés, engedély hiányában úgy, hogy a közelben lakások és iskolák voltak. A levegő minősége pedig a hulladék bomlása során keletkező gázok miatt egyre csak romlik.

A megalapított hulladéklerakók mellett a közelmúltban, 2017 első felében 52 illegális hulladéklerakót is azonosították a moszkvai régióban. Ahogy a bűz és a közegészségügyi kockázatok – például a gyermekeket leginkább érintő légúti megbetegedések – egyre elviselhetetlenebbé válnak, az állampolgárok a regionális és a nemzeti kormányzati tisztviselőkre megpróbálnak nyomást gyakorolni. A helyiek kevés lehetőséget kapnak, de tiltakoznak. Több mint 1000 ember tüntetett  nyolc városban és faluban Moszkva közelében. Az állampolgárok csoportokat is szerveztek a VKontakte-ban – egy orosz szociális médiaplatform – , hogy koordinálják a petíciókat, blokkolják a kukásautók útvonalait, és még éhségsztrájkokat is szerveztek.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: dontwasteit.com
Vissza
Hírfolyam