2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar szabadalom: hulladékból beton

Világszerte egyre nagyobb gondokat okoz a műanyaghulladék kezelése. Legnagyobb részét eltemetik vagy elégetik. A nem újrahasznosítható vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladékból egy magyar szabadalomnak köszönhetően az építőipar számos területén felhasználható beton készülhet.

Minden a darálónál kezdődik. Az értéktelen hulladékból egy kis zúgás és kattogás után műanyag alapanyag lesz. Ezeket az apró műanyagrészecskéket keverik össze ezután a cementtel és a vízzel. Azonban ez még nem elég ahhoz, hogy beton legyen belőle, hozzá kell önteni a magyar fejlesztésű adalékot.

„A Masuko szabadalom lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel" – mondta Bus Károly feltaláló.

További érdekességek az alábbi linken olvashatók.

Neked ajánljuk
Műanyag helyett alumínium – jó döntés, de nem tökéletes Japán a legfenntarthatóbb olimpia címére pályázik A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam