2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Seattle az elsők között tiltotta be a műanyag szívószál és evőeszköz használatát

A smaragdvárosban az egyszer használatos műanyagokkal szembeni szigor nem előzmények nélküli: 2008 óta szigorodtak a szabályok, így mostanra a lehetséges helyettesítő termékek is az éttermek és kávézók rendelkezésére állnak – számolt be a Huffingtonpost.com.

Seattle az első amerikai nagyváros, ahol minden vendéglátóipari létesítményben megtiltották az egyszer használatos műanyag szívószál és evőeszköz használatát.

Sőt, a vállalkozások a környezetbarát alternatívákat is csak a vendég kérésére biztosíthatják. 

Seattle már lemondott a szürcsölésről Fotó: www.publicdomainpictures.net

A város 2008-ban vezette be az első rendeletet, amelyben bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltólistára kerültek, az elmúlt évtizedben pedig fokozatosan nőtt az érintett termékek köre.

Ez hozzájárult a környezetbarát, lebomló alapanyagokból készülő alternatívák piacának fejlődéséhez, így a város vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy a szívószál és a műanyag evőeszköz is tiltólistára kerüljön.

Bár a rendelet akár 250 dolláros bírság kiszabását is lehetővé teszi, az önkormányzat a kezdeti időszakban a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, és segíti a vállalkozásokat  a fogyasztói panaszok kezelésében.

Nem véletlen, hogy éppen ezek az egyszer használatos műanyagok váltak a törvényhozói szigor áldozatává: viszonylag kis méretük miatt többször végzik utcai szemétként, ráadásul nem igazán újrahasznosíthatók.

Borítókép: pixabay.com

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára Varázslatos Magyarország, a közelünkben lévő természeti szépségekkel
Tovább a forrásra: huffingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam