2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Seattle az elsők között tiltotta be a műanyag szívószál és evőeszköz használatát

A smaragdvárosban az egyszer használatos műanyagokkal szembeni szigor nem előzmények nélküli: 2008 óta szigorodtak a szabályok, így mostanra a lehetséges helyettesítő termékek is az éttermek és kávézók rendelkezésére állnak – számolt be a Huffingtonpost.com.

Seattle az első amerikai nagyváros, ahol minden vendéglátóipari létesítményben megtiltották az egyszer használatos műanyag szívószál és evőeszköz használatát.

Sőt, a vállalkozások a környezetbarát alternatívákat is csak a vendég kérésére biztosíthatják. 

Seattle már lemondott a szürcsölésről Fotó: www.publicdomainpictures.net

A város 2008-ban vezette be az első rendeletet, amelyben bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltólistára kerültek, az elmúlt évtizedben pedig fokozatosan nőtt az érintett termékek köre.

Ez hozzájárult a környezetbarát, lebomló alapanyagokból készülő alternatívák piacának fejlődéséhez, így a város vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy a szívószál és a műanyag evőeszköz is tiltólistára kerüljön.

Bár a rendelet akár 250 dolláros bírság kiszabását is lehetővé teszi, az önkormányzat a kezdeti időszakban a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, és segíti a vállalkozásokat  a fogyasztói panaszok kezelésében.

Nem véletlen, hogy éppen ezek az egyszer használatos műanyagok váltak a törvényhozói szigor áldozatává: viszonylag kis méretük miatt többször végzik utcai szemétként, ráadásul nem igazán újrahasznosíthatók.

Borítókép: pixabay.com

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: huffingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam