2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztult a gödi Homoksziget

Lelkes és a Duna szeszélyei dacára is kitartó helybéli önkéntesekkel varázsolták tisztára a szigetet a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

2018. június 30-án szombaton a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében több mint 40 önkéntes – kesztyűkkel és nejlonzsákokkal felszerelkezve – fésülte át Göd népszerű kirándulóhelyét, a Homokszigetet, és a mellette húzódó Duna-partot.

A 11 hektárnyi területről összesen 750 kg szemetet gyűjtöttek össze – különválogatva a szelektív és a kommunális hulladékot.

Fotó: Kiss Gyula/dunaipoly.hu

A program egy kisebb akadállyal indult: a korábbi napok kedvezően alacsony vízállása szó szerint egyik óráról a másikra megemelkedett, keresztülhúzva a szervezők azon tervét, hogy száraz lábbal jussanak át sziget északi csúcsánál. Szerencsére ott voltak a Gödi Kajak-Kenu Szakosztály Senior Klubjának tagjai is, akik azonnal besegítettek, és kenuikkal átszállították a vállalkozó kedvű résztvevőket a szigetre, majd az ott összegyűlt szemetet és az önkénteseket maradéktalanul vissza is hozták a szárazföldre.

Külön aktualitást adott az akciónak az egy nappal korábbi Nemzetközi Duna Nap. A Duna Védelmi Egyezményt 1994. június 29-én írták alá a Duna vízgyűjtő területén található 11 ország képviselői.

A szemétszedési akció a Duna Transznacionális Program „DANUBEparksCONNECTED" című pályázatának köszönhetően valósult meg.

Borítókép: Kiss Gyula/dunaipoly.hu

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről Egy flipflopból készült bárka terjeszti az újrahasznosítás üzenetét Afrikában Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: dunaipoly.hu
Vissza
Hírfolyam