2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Saját szemete betegíti meg a fogyasztói társadalmat

A mikroműanyagok hatáskutatása elég friss terület, ezért egyelőre rengeteg a bizonytalanság, de egy biztos: ha továbbra is ilyen mértékben halmozódik a világ vizeiben a műanyag szemét, nem sok jóra számíthatunk.

Az emberi szervezetbe kerülő apró műanyagszemcsékről már megállapították a kutatások, hogy erősen ártalmasak lehetnek az egészségre – ennek mértéke attól függ, pontosan milyen vegyületről van szó.

A brit MRC-PHE Centre for Environment and Health kutatóinak tanulmánya szerint

a mikroműanyag belélegezve vagy lenyelve felhalmozódhat a szervezetben,
toxicitást okozhat, amely erős immun-választ, allergiás reakciókat válthat ki.

A hatásokat viszont nehéz pontosan meghatározni, amíg nem tudjuk, hogy az emberi szervezetben milyen mértékű jelenleg az átlagos felhalmozódás, és az milyen tüneteket okoz.

Nem bomlik, de aprózódik és aprózódik... Fotó: Oregon State University/flickr.vom

A szemcsék az emésztőrendszerben felhalmozódva erősen károsíthatják a sejteket. Az úgynevezett ABS-műanyagot gyakran használják borítások, gyerekjátékok előállításához, ezekből magas hőmérsékleten rákkeltő anyag (butadién) válik ki, de Fank Kelly, a londoni King’s College professzora szerint

a testbe bekerülő kisméretű műanyag darabkák a baktériumok melegágyaként is funkcionálnak, ahol könnyebben életben maradhatnak és szaporodhatnak.

Az elég kicsire felaprózódó, nanometrikus méretű műanyagok pedig felszívódhatnak a keringési rendszerben, bejuthatnak a szervekbe, ahol felhalmozódhatnak és kardiovaszkuláris vagy akár idegrendszeri problémákat is okozhatnak.

De mégis hogy jutnak be a mikroműanyagok a szervezetünkbe?

A hulladékok nagy része a tengerbe kerül, felaprózódik, a tengeri élőlények szervezetében pedig felhalmozódik, majd őket elfogyasztva az emberi szervezetbe is bekerülnek ezek a káros anyagok.

Az apró műanyagszemcsék fellelhetők már csap- és palackozott vizekben is, de ami talán a legijesztőbb, a levegő is tele van velük.

Egy vizsgálat szerint egy zuhanyzás alkalmával 100 ezer darab műanyag részecskét öblítünk le magunkról, mivel a legtöbb ruha már tartalmaz műanyagrostokat, melyek használat közben súrlódnak, töredeznek, végül bejutnak a levegőbe, onnan pedig a szervezetünkbe.

A műszálas ruhák mosása után maradó öblítővízzel alkalmanként több tízezer parányi mikroszálat juttatunk a környezetbe Fotó: rozaliaproject.org

Szerencsére a törvényhozók és a fogyasztók egyre több országban tesznek lépéseket a válság elkerülése érdekében, a Merce.hu cikke összegyűjtötte a legújabb nemzetközi és hazai kezdeményezéseket is.

Borítókép: erik forsberg/flickr.com

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Ember és természet fesztiválja Gödöllőn Floridában mernek nagyot álmodni
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam