2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Saját szemete betegíti meg a fogyasztói társadalmat

A mikroműanyagok hatáskutatása elég friss terület, ezért egyelőre rengeteg a bizonytalanság, de egy biztos: ha továbbra is ilyen mértékben halmozódik a világ vizeiben a műanyag szemét, nem sok jóra számíthatunk.

Az emberi szervezetbe kerülő apró műanyagszemcsékről már megállapították a kutatások, hogy erősen ártalmasak lehetnek az egészségre – ennek mértéke attól függ, pontosan milyen vegyületről van szó.

A brit MRC-PHE Centre for Environment and Health kutatóinak tanulmánya szerint

a mikroműanyag belélegezve vagy lenyelve felhalmozódhat a szervezetben,
toxicitást okozhat, amely erős immun-választ, allergiás reakciókat válthat ki.

A hatásokat viszont nehéz pontosan meghatározni, amíg nem tudjuk, hogy az emberi szervezetben milyen mértékű jelenleg az átlagos felhalmozódás, és az milyen tüneteket okoz.

Nem bomlik, de aprózódik és aprózódik... Fotó: Oregon State University/flickr.vom

A szemcsék az emésztőrendszerben felhalmozódva erősen károsíthatják a sejteket. Az úgynevezett ABS-műanyagot gyakran használják borítások, gyerekjátékok előállításához, ezekből magas hőmérsékleten rákkeltő anyag (butadién) válik ki, de Fank Kelly, a londoni King’s College professzora szerint

a testbe bekerülő kisméretű műanyag darabkák a baktériumok melegágyaként is funkcionálnak, ahol könnyebben életben maradhatnak és szaporodhatnak.

Az elég kicsire felaprózódó, nanometrikus méretű műanyagok pedig felszívódhatnak a keringési rendszerben, bejuthatnak a szervekbe, ahol felhalmozódhatnak és kardiovaszkuláris vagy akár idegrendszeri problémákat is okozhatnak.

De mégis hogy jutnak be a mikroműanyagok a szervezetünkbe?

A hulladékok nagy része a tengerbe kerül, felaprózódik, a tengeri élőlények szervezetében pedig felhalmozódik, majd őket elfogyasztva az emberi szervezetbe is bekerülnek ezek a káros anyagok.

Az apró műanyagszemcsék fellelhetők már csap- és palackozott vizekben is, de ami talán a legijesztőbb, a levegő is tele van velük.

Egy vizsgálat szerint egy zuhanyzás alkalmával 100 ezer darab műanyag részecskét öblítünk le magunkról, mivel a legtöbb ruha már tartalmaz műanyagrostokat, melyek használat közben súrlódnak, töredeznek, végül bejutnak a levegőbe, onnan pedig a szervezetünkbe.

A műszálas ruhák mosása után maradó öblítővízzel alkalmanként több tízezer parányi mikroszálat juttatunk a környezetbe Fotó: rozaliaproject.org

Szerencsére a törvényhozók és a fogyasztók egyre több országban tesznek lépéseket a válság elkerülése érdekében, a Merce.hu cikke összegyűjtötte a legújabb nemzetközi és hazai kezdeményezéseket is.

Borítókép: erik forsberg/flickr.com

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam