2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne épüljön húszévente egy újabb domb!

A város által termelt kommunális hulladékot dolgozza fel új eljárásokkal a Zalaegerszegen létesített hulladékválogató üzem. A 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. kutatás-fejlesztési projektjének célja a lerakóba kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása –  hangzott el az 1,4 milliárd forintból megépített üzem átadásán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a létesítmény átadásakor a hulladékkal kapcsolatos kihívásokról szólva kiemelte: elsőként azt kell elérni, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, aminek eszköze tudatosítás és szabályozás lehet. Továbbá

növelni kell az újrahasznosítást, és csökkenteni a lerakást azáltal, hogy a nem újrahasznosítható hulladékot az energiatermelésben hasznosítsák. 

Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette, sok a lerakott hulladék, amellyel még ma kell kezdeni valamit. E cselekvés első lépcsője a zalaegerszegi hulladékválogató üzem, ahol az innováció, a technológiai fejlesztés és a fenntarthatóság egyesül.

A hulladékválogató üzem Zalaegerszeg-Búslakpusztán az avatóünnepség napján, 2018. július 13-án
Fotó: MTI/Varga György

A 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. a hulladékválogató üzem felépítéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán 506 millió forintos támogatást nyert, a fennmaradó összeget önerőből finanszírozták.

A tervezéskor arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb és legkisebb energiával működő rendszert hozzák létre. Kifejlesztettek négy új berendezést, amelyek közül az egyedülálló technikai megoldásokat tartalmazó 5F szeparátort (KLME) nemzetközi szabadalom védi.  

Az új üzemben a kommunális hulladék mechanikai feldolgozása történik, ami által csökken a lerakó terhelése és növekszik a városban a vegyes gyűjtésű települési hulladékból származó újrahasznosítható anyagok mennyisége.

A projektben részt vevő egyetemek és szakemberek legfőbb célként a zéró hulladék koncepció megvalósítását tűzték ki. Kidolgoztak már több konstrukciót a nem újrahasznosítható anyagok energetikai úton (áram és hő) történő hasznosítására.

Cél, hogy a város által termelt szemétből ne épüljön húszévente egy újabb domb, az utókor számára egy tiszta, élhető környezetet hagyjunk hátra – hangsúlyozta Nagy Zoltán, a kft. ügyvezető igazgatója.

Borítókép: MTI/Varga György

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: zalamedia.hu
Vissza
Hírfolyam