2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Parlament támogatja a mikroszálas és -szemcsés műanyagokra vonatkozó tilalmat

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága szerdai döntésével tovább szigorította az Európai Bizottság műanyaghulladék-szennyezés megfékezését célzó, Műanyag Stratégia névvel fémjelzett tervét – számolt be a humusz.hu.

A módosításokat értékelve Meadhbh Bolger, a Rethink Plastic Alliance (magyarul: Műanyag Újragondolása Szövetség) részéről így nyilatkozott:

„A parlament környezetvédelmi bizottsága felismerte, hogy  a tengerek és óceánok védelme érdekében szigorítani kell az Európai Bizottságnak a műanyaghulladék-szennyezés megfékezését célzó tervét.

A mai szavazás egyértelműen jelzi, hogy többet tehetünk, illetve kell tennünk annak érdekében, hogy már a forrásuknál megállítsuk a műanyaghulladék áramlását. Az európai kormányok pedig fel kell hogy nőjenek a kihíváshoz.”

Fotó: By Judgefloro/Wikimedia Commons

A környezetvédelmi bizottság egy sor olyan intézkedésre tett javaslatot, amely túllép a Európai Bizottság eredeti tervezetén, és kiterjed az alábbiakra:

  •  2020-ra betiltanák a mikroszálas, ill. -szemcsés műanyagokat a kozmetikumokban, a tisztálkodó- és tisztítószerekben, valamint mosószerekben, és alapvető követelményeket határoz meg más mikroszemcsés műanyagforrásokkal szemben.
  • Teljes tilalmat rendelnének el 2020-ra az oxodegradábilis műanyagokra – ami egyfajta mikroműanyag-szennyeződési forrás.
  • Elismerték, hogy a lebomló és komposztálható műanyagok nem előzik meg az óceánok műanyagszennyezését, nem szolgáltathatnak alapot az egyszer használatos műanyagok terjesztésére.
  • Minden műanyagra kivetett adóból származó bevételt a műanyagszennyezés megelőzésére kell fordítani.
  • Csökkenteni kell a műanyagok mérgezőanyag-tartalmát, hogy elkerüljük az újrahasznosítás során a mérgező vegyi anyagok felszabadulását.

Bolger hozzátette: „Sokan végleges megoldásként szeretnék feltüntetni a bioalapú, illetve komposztálható műanyagokat. Azonban mindezek mellékvágányok, amelyek elterelik a figyelmet a valódi megoldásról, amely nem más, mint a felhasználás csökkentése, valamint az újrafelhasználás. A bioalapú, illetve komposztálható műanyagok ugyanúgy szennyezik a tengereinket, mint a hagyományos műanyagok. Nagyra értékeljük, hogy ezt a parlament is felismerte.”

Az Európai Parlament szeptemberi szavazása dönt majd a Műanyag Stratégia elfogadásáról.

Borítókép: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/flickr.com

Neked ajánljuk
Az élelmiszer-csomagolások csúfítják leggyakrabban a tengerpartokat Ha kerülné a mikroműanyagot, válassza a csapvizet! 70 tonna fűtőolaj ömlött a Moravica-folyóba Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam