2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégia mutatja az utat a PET-palackok elleni küzdelemben

A világ környezetvédelmi miniszterei Indiától Walesig, Kínától Belgiumig csodájára járnak a Norvégiában működő műanyagpalack-visszagyűjtési rendszernek: a skandináv országban a palackok 97%-át újrahasznosítják, és mindössze egy százalékuk végzi a környezetben.

A Norvégiában működő rendszer kialakításakor a törvényhozók első körben nem a fogyasztókra koncentráltak: a műanyag palackokat előállító vállalkozásokra róttak ki környezetvédelmi adót, amely az újrahasznosítás mértékének növekedésével arányosan csökkent. Amennyiben ez az arány valamennyi gyártó esetében eléri a 95%-ot, az adót nem kell befizetniük: 2011 óta éppen ez a helyzet.

Miután a palackok gyártói érdekeltté váltak a visszagyűjtés rendszerének kidolgozásában és működtetésében (ez elsősorban az engedélyezett címkék, kupakok és ragasztó használatát jelentette), a fogyasztókat is meg kellett nyerni az ügynek.

A palackokra kivetett betéti díjak bevezetésével a fogyasztók a csomagolást végeredményben nem megvásárolják, csak bérbe veszik.

Minden perccel egymillió újabb PET-palack sorsáról kell gondoskodnunk világszerte Fotó: Pixabay.com

A boltokban palackautomaták segítségével vagy a pultnál lehet visszaváltani a palackokat: készpénzre vagy éppen kuponra. A visszaváltást végző üzletek minimális díjazásban részesülnek, ugyanakkor a tapasztalataik azt mutatják, nagyobb forgalomra is számíthatnak.

A rendszert üzemeltető Infinitum vezérigazgatója, Kjell Olav Maldum büszke az elért sikerekre: a Norvégiában értékesített műanyag palackok 97 százaléka újrahasznosításra kerül, ráadásul 92 százalékukból ismét élelmiszer tárolására alkalmas minőségű műanyag készül.

Ugyanakkor az olcsó kőolajárak miatt a palackgyártó üzemek jelenleg csak mintegy 10%-ban használnak újrafeldolgozott alapanyagot, a fennmaradó rész exportálásra kerül.

Maldum szerint a megoldást egy alapanyagadó bevezetése jelentené: ez a palackgyártókat sújtaná, és a felhasznált újraműanyag mennyiségével arányosan csökkenhetne.

Borítókép: Wolfmann/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Nem a műanyagok hibája, hogy nem megfelelő a gyűjtésük Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Vízutánpótlás és elektromos hajtás – Tart a Zöld város program Debrecenben Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam