2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támadást indítanak a tiszai hulladék ellen

Augusztus 4-én Szatmárcsekéről indul útnak a hatodik Tiszai PET Kupa mezőnye. A nyárról és a vízpartról sokaknak a balatoni, tengerparti nyaralás, kikapcsolódás ugrik be, azonban egyre többen vannak, akiknek e szavakról a kalózkaland és a természetvédelmi önkéntes munka, vagyis a PET Kupa jut az eszébe.

Az idei tiszai hulladékderbit augusztus 4-e és 12-e között rendezik Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, a hetven kilométeres távot egy kárpátaljai előfutam egészíti ki.

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát, amely a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára.

A kupa szervezői és résztvevői már hat éve takarítják a Tiszát és vízjárta erdeit, s az ártérben talált hulladékokból építik meg hajóikat, amelyekkel egy héten keresztül járják a folyót.

A PET Kupa résztvevői 2017-ben is sikerrel vették fel a harcot a műanyaghulladékkal Fotó: MTI/Balázs Attila

A „vízi TeSzedd”-ként is ismert kupát a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezi.

„Az idén sok újdonsággal készülünk, többek között egy kárpátaljai előfutammal Huszt és Szatmárcseke között. Itt a már jól bevált PET-palack-kajakok hátán utaznak majd az önkéntesek. Ez óriási előrelépés, hiszen így a szennyezés egyik forrásánál hívhatjuk fel a figyelmet a problémára” – tájékoztatta a szon.hu-t Abdelli Julianna, a kupa sajtóreferense.

Az előfutam célba érésével kezdődik a szatmárcsekei Tisza-parton a hajóépítés, ahol egyszerre huszonegy négy-nyolc személyes hulladékhajó épül, több mint 30 ezer palackból.

Indul egy rendhagyó, nemzetközi szakértői hajó is: a Tisza vízgyűjtő-gazdálkodási tervének aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgáló JOINTISZA hajóján négy kontinens nyolc országának – India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia – vízügyi és hulladékos szakértői fognak utazni, akik a Tisza segélykiáltására érkeznek.

Tisz(t)a víztükör Fotó: Pixabay.com

További újdonság, hogy mindennap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők

egy olyan, halgazdaságokban, víziközmű-cégeknél előszeretettel használt innovatív műszerrel, amely holografikus eljárással elemzi a mintákat, az eredményeket interneten küldi a laboratóriumba, így hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.

Az újdonságok mellett sem vész el a program fő célja: egy palack sem maradhat hátra, az összeszedett hulladékokat az idén is szétválogatják és tömörítik, így a megtisztított területről a még felhasználható anyagok a hulladékhasznosítókhoz kerülnek.

Borítókép: MTI Fotó/Balázs Attila

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: szon.hu
Vissza
Hírfolyam