2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kitakarították a Marost az ATIVIZIG munkatársai

Egy civil szervezethez érkezett lakossági jelzés alapján, a helyi újság közvetítésével értesült az illetékes vízügyi hatóság a Maroson felgyülemlett tetemes mennyiségű műanyaghulladékról még július végén, munkatársai pedig már másnap akcióba is lendültek, és megtisztították a folyót a 12 köbméternyi szeméttől. 

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, július 26-án lakossági bejelentés érkezett a JÖN Alapítvány által üzemeltetett hulladekvadasz.hu-hoz arról, hogy a Maros csendes zugában, Ferencszállásnál több száz PET-palack és egyéb szemét torlódott össze, és a parti erdők is mind tele vannak uszadékszeméttel. A takarítás már a bejelentés másnapján megkezdődött, köszönhetően ez az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) munkatársainak.

A Maros folyó hulladékmentesítését részben csónakból végezték a szakemberek Fotó: ATIVIZIG

A folyó bal partján, a ferencszállási kanyarulat térségében található fával benőtt szigetnél feltorlódott hulladékot az ATIVIZIG dolgozói 2018. július 27-én csónakról összegyűjtötték, majd zsákokba rakták, melyeket hulladékgyűjtő konténerekbe helyeztek. Július 30-án a hétvégén újra összetorlódott PET-palackokat is összeszedték, valamint a torlódást okozó fákat kivontatták a hullámtéri erdőbe.

A hulladékmentesítésben az igazgatóság 7 munkatársa vett részt. 2 db konténer telt meg, összesen 12 köbméter mennyiségű szeméttel. 


A vízügyi igazgatóság munkatársai több alkalommal fordultak a víz és a part közt Fotó: ATIVIZIG

Az igazgatóság működési területén a gát- és csatornaőrök őrjárásaikat folyamatosan figyelik, de hasonlóan kirívó eset évente csak néhány alkalommal figyelhető meg az ATIVIZIG területén valamely csatorna vagy folyó partján.

A vízügyi igazgatóság szakértője, Kádár Mihály műszakiigazgató-helyettes a hulladekvadasz.hu kérdésére reagálva elmondta, eddig nem tapasztalták, hogy az ilyen jellegű szennyezés az élővilágot direkt módon károsította volna, de persze hosszú távon semmiképpen sem használ. 

A történtek jól példázzák, hogy a környezettudatos emberek – a lakosság, a lelkes civilek, valamint a hatóság – összefogásával lokális szinten gyors eredmény érhető el, felszámolhatók az illegális hulladékszigetek, megszüntethető a környezetszennyezés.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Egyre több a bizonyíték arra, hogy a Marson voltak folyók Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam