2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozást is okoz a műanyagszemét

Az elmúlt hónapokban ráirányult a figyelem a folyókba és tengerekbe került elképesztő mennyiségű műanyaghulladékra, és hawaii kutatók még egy érvet felhoztak a szemeteléssel szemben. Nem elég, hogy a műanyag elrondítja a partokat, apró darabokra szakadva bekerül a táplálékláncba, és mérgező anyagok szivárognak belőle, még a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak a bomlásukkor keletkező üvegházhatást okozó gázokkal.

A PLOS One tudományos lapban publikált tanulmányban vizsgált műanyagok közül hét, a polikarbonát, az akril, a polipropilén, a polietilén-tereftalát (PET), a polisztirén, valamint a politetilén nagy és kis sűrűségű változata (HPDE és LPDE) a legnépszerűbb és a legkárosabb is egyben.

Ezek közül az LPDE, vagyis a kis sűrűségű polietilén állítja elő a legtöbb gázt, és sajnos világszerte ebből kerül a legtöbb a szemétbe. Ez olcsó anyag, ilyenből készül például a zöldségeket védő hálós csomagolóanyag, a műanyag palackok és a játszótéren lévő játékok is.

A világ idén várhatóan 99,6 millió tonna polietilént fog felhasználni a Freedonia Group piacelemző cég jelentése szerint, ami 4 százalékkal több, mint tavaly.

A műanyagok a klímát befolyásoló gázok forrásai, és egyre nagyobb hatásuk lesz a környezetre, ahogy egyre több műanyag terméket állítanak elő

 – foglalta össze a helyzetet David Karl, a Hawaii Egyetem óceánkutató munkatársa.

(Inverse)

Neked ajánljuk
Nagyon szigorúan veszik a szemetelést Lengyelországban Tilos lesz a szemetelés a Holdon is Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat „A tűz jó szolga, de rossz mester!” – Információk, letölthető anyagok pedagógusok részére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam