2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási áttörésre készülnek magyar kutatók

Az ipari termelés és felhasználás során keletkező nyersanyagok és hulladékok teljes körű hasznosítását lehetővé tevő technológiákon dolgoznak a Bay Zoltán Nonprofit Kft. kutatói. A közelmúltban jelentős uniós forrást elnyert projektjeik között a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása áll a középpontban, technológiai projektjeik egyike pedig azt célozza, hogy újrahasznosított alumíniumötvözetekből gyárthassanak tárcsaféket gépkocsikba.

„Olyan gazdasági modell kialakításában igyekszünk részt venni – mondja Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója –, amelyben minden nyersanyagot sikerül felhasználni úgy, hogy

a mellékterméket, hulladékot is megpróbáljuk hasznosítani, akár az eredeti alkalmazástól eltérő területen.”

Az intézmény három olyan projekt nemzetközi kutató-fejlesztő konzorciumában is részt vesz, amely az utóbbi időben, uniós versenyben nyert el Horizont 2020-támogatást. Ez az Európai Unió csaknem 80 milliárd eurós költségvetésű kutatási és innovációs keretprogramja, amely közvetlenül Brüsszelből pályázható, erős nemzetközi versenyben elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. mindhárom, közelmúltban támogatást nyert projektje a kutató-fejlesztő vállalat „körforgásos gazdaság” pillérjéhez kapcsolódik.

A POWER4BIO pályázat kapcsán a Bay Zoltán Nonprofit Kft. már az előkészítő munkálatokban is együttműködött az Agrárgazdasági Kutató Intézettel:

„A biomassza-alapú gazdaság – a bioeconomy – magyarországi alapjainak megteremtése a célunk.”

Egy ugyancsak most záruló H2020-projektben, az AGRIFORVALOR-ban azt mérték fel, milyen melléktermékek keletkeznek a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, és ezeket hogyan, milyen szereplők közreműködésével lehet átalakítani értékes, piacképes termékek előállítása érdekében.

Az uniós anyagtechnológiával foglalkozó tudományos és innovációs közösség keretében is részt vesz egy most induló projektben a Bay Zoltán Nonprofit Kft. Az itt zajló projektek törekvése, hogy az eddig hulladékként kezelt anyagok (például bányameddő, vörösiszap) nyersanyagforrásként kerüljenek vissza a gazdaságba.

Másik nyertes pályázatuk arra vállalkozik, hogy újrahasznosított alumíniumötvözetekből fejlesszen tárcsaféket személygépjárművekbe.

Ehhez olyan eljárást dolgoznak ki, amelybe már eleve beépítik a környezetvédelmi szempontokat, ennek érdekében a gyártási folyamatokban keletkező szennyvizet is újrahasznosítják.

„A következő években a körforgásos gazdaság, a biomassza-alapú gazdaság és az ipar 4.0 körébe tartozó projektekben várunk jelentős eredményeket – tette hozzá Grasselli Norbert.”

Neked ajánljuk
Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen Évente több mint kétmilliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ Magvas gondolatok az újrahasznosítás körül A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam