2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál több műanyaghulladékot talált a Csendes-óceánt átszelő úszó

Csaknem két hónap, az út mintegy tizede, 800 kilométer megtétele után a viharok miatt kénytelen volt felfüggeszteni útját Benoit Lecomte francia–amerikai építész és extrém sportoló, aki a világon elsőként akarja átúszni a Csendes-óceánt. A sportember kísérőcsapatával egy sor tengeri kutatási programot akar végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére.

Az 51 éves férfi és az őt kísérő hajó Jokohama kikötőjében várja az idő jobbra fordulását. Csapatának közlése szerint a visszafordulási kényszer egyáltalán nem szegte kedvét az extrém úszónak. Az expedíció útját nyomon követő internetes portál, a Seeker beszámolója szerint az úszó és csapata a vártnál is több műanyaghulladékot talált a Csendes-óceánon, ami tovább erősítette eltökéltségüket a veszélyes átkelésre.

Lecomte akar lenni az első úszó, aki Japánból San Franciscóig úszik, vállalkozását hét éve készítette elő, háttérbe szorítva munkáját is. Becslése szerint az úszás hat-nyolc hónapot vesz igénybe.

A sportembert részben kalandvágy, részben tudományos érdeklődés vezeti: nyolctagú kísérőcsapatával egy sor tengeri kutatási programot akar végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére.

Lecomte június 5-én indult Japán keleti partjaitól, a Csiba prefektúrában fekvő Csosi halászkikötőből. Az óceánban a cápák és a bénulást okozó medúzák is komoly veszélyt jelentenek számára, de a Texasban élő építészt ez nem nyugtalanítja. A sportember napi nyolc óra úszással 8000 kalóriát éget el. A nap többi részében pihen, alszik és eszik a 20 méter hosszú Discoverer kísérőhajón.

Amikor 1998-ban átúszta az Atlanti-óceánt, megígérte magának, hogy soha többé nem vállalkozik ilyen őrült kalandra, de miután családot alapított, úgy érezte, a Csendes-óceánnal is meg kell próbálkoznia.

Lecomte 27 tudományos szervezet, köztük a NASA számára gyűjt adatokat az óceánról és az emberi fizikumról. Úszás közben a testén visel egy olyan készüléket, amely radioaktivitást mér, hogy feltérképezze a fukusimai nukleáris baleset hatását.
Útvonala átvezet a Texas méretű csendes-óceáni szemétszigeten, amely Hawaii és Kalifornia között lebeg a vízben.

Neked ajánljuk
Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam