2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Chile is betiltotta a műanyag bevásárlószatyrokat

A dél-amerikai országok közül elsőként Chile betiltotta a műanyag bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket sokfelé a világon. Az ország 17,5 milliós lakosságának mindössze 4 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, így a döntés igazi kulturális forradalomnak számít – írja az AFP.  

Az ország formálisan pénteken tiltotta be a műanyag bevásárlószatyrokat a hivatalos közlönyben való publikálással, de a drákói jogszabály fél év türelmi időt ad az alkalmazkodásra a nagy szupermarketláncoknak, és két évet a kisboltoknak.

Az a boltos, aki a határidő után is osztogat műanyag szatyrot, 350 dolláros bírsággal számolhat. A türelmi idő alatt a boltok vásárlónként legfeljebb két zacskót adhatnak az áru hazaviteléhez. A törvény csak a romlandó élelmiszerek becsomagolására engedélyezi a műanyag zacskó használatát.

A chileiek évente 3,4 milliárd műanyag szatyrot használnak el, ennek 90 százaléka a szemétbe kerül, jó része pedig tovább a tengerbe.

Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint Peru és Chile hosszú tengerpartja mentén 2 millió négyzetkilométeren, vagyis egy Mexikó nagyságú összterületen lebegnek hulladékszigetek a víz felszínén és mélyén. A miniszter szerint nemcsak a mennyiség a probléma, hanem az időtartam is, mivel a műanyag zacskók lebomlási ideje akár 400 év is lehet.

„Nagy lépést teszünk előre egy tisztább Chile felé. Meg akarjuk változtatni a chileiek életmódját, az eldobhatóság kultúrája helyett a tartósságét akarjuk bevezetni”
– mondta az ország elnöke, Sebastiano Pinera, miközben vászonszatyrokat osztogatott az embereknek.

Chile 17,5 milliós lakosságának mindössze 4 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, így az eldobható műanyag zacskók betiltása igazi kulturális forradalomnak számít – írja az AFP.

Neked ajánljuk
Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam