2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékoktól szennyezettek az olaszországi tavak

Hulladékkal, mikroműanyagokkal és kezeletlen szennyvízzel szennyezettek az olaszországi tavak – figyelmeztetett a Legambiente nevű olasz környezetvédő szervezet, amely első ízben mérte fel a dél-európai ország édesvizeinek állapotát.

A jelentést a szervezet Goletta dei Laghi – a Tavak Szkúnere – nevű hajójának fedélzetén dolgozó kutatók eredményeire alapozták. A szakemberek június és július folyamán gyűjtöttek mintákat Olaszország öt nagy tavának – Comói-tó, Garda-tó, Iseói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó – húsz strandjáról, amelyek mindegyike népszerű turistacélpont.

A Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban, és egyúttal az ország legnagyobb tava  Fotó: Pixabay

A Legambiente szerint a kutatók átlagosan 2,5 szemétdarabot találtak négyzetméterenként a partokon, és a hulladékok 75,5 százaléka műanyag volt.

A műanyaghulladékok több millió mikroműanyag-részecskére bomlanak szét, amelyeket lehetetlen teljesen eltávolítani, és bejutva a táplálékláncba, károsítják a helyi biológiai sokféleséget.

A cigarettacsikkek fordulnak elő a legnagyobb (29,4 százalék) darabszámban, utána a törött üvegek, a cukorka- és burgonyaszirom-csomagolóanyagok következnek a sorban.

A szervezet továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az ország 17 tavából, köztük a nagy tavakból vett minták 55 százalékában mutattak ki kezeletlen szennyvízből származó rendkívül nagy mennyiségű baktériumot.

A Comói-tó több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, a tófenék több mint 200 méterrel a tengerszint alatt található Fotó: Pixabay

A Legambiente a népszerű olaszországi tengerpartokat is ellenőrzi. A szervezet Goletta Verde (Zöld Szkúner) nevű hajója az elmúlt harminc évben minden nyáron körbevitorlázta az Appennini-félszigetet, hogy az önkéntesek és a kutatók mintákat gyűjtve felmérjék a vizekben lévő baktériumok mennyiségét és a szennyezettség mértékét.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam