2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új-Zéland is betiltja a nejlonzacskókat

Új-Zéland is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek betiltják az egyszer használatos műanyag zacskókat – jelentette be a kormány pénteken.

Több más kormányhoz (és egy terrorszervezethez) csatlakozva Új-Zéland kormánya is betiltja a nejlonszatyrokat – írja a Guardian alapján az Index. A tilalom már jövőre életbe lép: a boltoknak nagyjából fél évük van kitalálni, hogy mivel és hogyan szeretnék kiváltani a környezetszennyező zacskókat. Aki pedig jövőre is nejlonzacskót ad a vásárlóinak, azt akár 100 ezer új-zélandi dollárra, vagyis úgy 18,5 millió forintra büntethetik.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök gyerekek gyűrűjében a bejelentést követően Fotó: Jacinda Ardern/facebook.com

„Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket, és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket”

– mondta Jacinda Ardern miniszterelnök.

Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek a fejenkénti arányt tekintve. Becslések szerint jelenleg minden új-zélandi több mint 150 egyszer használatos zacskót használ évente, ami összesen mintegy 750 millió műanyag zacskót jelent. 

Mára 40 országban tiltották be a nejlonzacskókat. Elsőnek Bangladesben és Dél-Afrikában, de aztán a Szomália jelentős részét uraló al-Shabaab terrorszervezet is beállt a sorba. Egy parlamenti kérdés-válaszból kiderült, hogy

a kormány Magyarországon is vizsgálja a nejlonzacskók visszaszorításának lehetőségeit.

Évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba a becslések szerint. Ha ez a trend tovább folytatódik, az óceánokban lévő műanyag súlya 2050-re nagyobb lesz, mint a halak súlya.

Neked ajánljuk
Az újrahasznosítás önmagában kevés a műanyagprobléma megoldásához Mire nem lehet jó a műanyag! Bizonyos korallszigetek ellenállók a klímaváltozással szemben A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam