2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olimpiai bajnok is harcol a plasztikcunami ellen

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vereckei Ákos is az idei PET Kupa hulladékderbi résztvevője, PET-mestere. Az immáron hatodik, augusztus 12-ig tartó, 10 napos tiszai természetvédelmi kalózkaland majd 70 folyamkilométeren zajlott Szatmárcseke és Tiszamogyorós között.

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Vereckei Ákos, aki 2015-ben már védnöki feladatokat is ellátott a versenyen.

Vereckei Ákos kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakozó PET-palackokból készült kajakkal evez a 2015-ös PET Kupa beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, az Újpesti-öbölben Fotó: Kovács Tamás, MTI

„Idén is örömmel veszek részt a túrán, és képviselem a PET Kupa célkitűzéseit. Hiszen mint volt sportolónak, aki ideje nagy részét természetes vizeken töltötte el,

fontos számomra a természet megőrzése, folyóink szépségének ápolása, a környezettudatosság oktatása a gyerekek, a gyerekeim részére is, hiszen ez már jóformán létkérdéssé vált” 

 – emelte ki Vereckei Ákos kétszeres olimpiai bajnok kajakos.

A probléma okozója a határokon túlról érkező PET-palack-áradat, avagy plasztikcunami. A globálissá vált hulladékszennyezés Magyarországon is érezhető, ezért is jelent nagy előrelépést az Európai Unió idén kihirdetett műanyag-stratégiája, amely javaslatokat tesz a megelőzésre, és szorgalmazza a visszagyűjtés kiterjesztését, a hasznosítás mértékének növelését. 

A PET Kupa is ezt a célt szolgálja. Az esemény szervezői és résztvevői már 6 éve takarítják a Tiszát és vízjárta erdeit, s az ártérben talált hulladékokból építik meg a hajónaszádot, amellyel egy héten keresztül járják a folyót. Tavaly 8,5 tonna szemetet gyűjtöttek össze, ezt szeretnék ebben az évben 10 tonnára növelni. A begyűjtött hulladékot az önkéntesek szelektálják, préselik, és ami újrahasznosítható, a feldolgozóba kerül.

A 6. PET Kupa egyik részt vevő csapata a verseny 3. napján Fotó: Pet Kupa/facebook.com

Az idei rendezvényen mintegy 500 résztvevő, 22 csapathajó és 5 kenus állt rajthoz. A csapatok közt indult egy rendhagyó nemzetközi szakértői hajó is, a JOINTISZA projektnek köszönhetően. 

További újdonság, hogy a kupa ideje alatt mindennap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők a Waterscope vízmonitoring-eszközével, amely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat, és a napi riportokat interneten küldi a laboratóriumba. A műszer így pontos és hiteles képet ad a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.

További információ: www.petkupa.hu

Neked ajánljuk
7 mezőgazdasági ágazat miatt irtják leginkább az erdőket Nincs pénzük az etetésre, támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek Prága lehet a villanyautósok kedvence? Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: Magyar Idők
Vissza
Hírfolyam