2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenhová elér a műanyagszemét

Különösen magas a mikroműanyag koncentrációja a Húsvét-sziget körüli vizekben, állapította meg egy német–chilei kutatás, amelynek szerzői szerint a vizek szennyezettsége már a Föld legtávolabbi régióit is érinti.

„Különösen magas mikroműanyag-koncentrációt mértünk a Húsvét-szigetnél és a chilei partoktól 2000 kilométeres távolságban” – mondta Martin Thiel, a chilei Coquimbóban lévő Északi Katolikus Egyetem munkatársa. A Húsvét-sziget a Csendes-óceán déli részén, Dél-Amerikától és Ausztráliától több ezer kilométer távolságban helyezkedik el.

A tudósok vízmintákat elemeztek, amelyek a Csendes-óceánnak a Húsvét-sziget és a dél-amerikai kontinens közötti területén vezetett expedíciókról származnak. Olyan tengeri organizmusokról készített jelentéseket is elemeztek, amelyekben nagyobb műanyagrészeket, például régi halászhálók darabjait találták.

A legváltozatosabb méretű műanyagdarabokkal találkoztak Fotó: Frontiers in Marine Science

A kutatók a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban közölték a szennyezettség mértékével és a tengeri ökoszisztémára gyakorolt hatásaival kapcsolatos eredményeiket.

97 különböző fajnál mutatták ki a műanyagszeméttel való közvetlen kapcsolatot: 20 halfajnál, 53 tengeri madárnál, 19 különböző tengeri emlősfajnál és 5 tengeriteknős-fajnál. Az állatok vagy beleakadtak a szemétbe, vagy a táplálékukkal vették azt fel.

A kutatócsoport szerint minél előbb tenni kell a műanyagszemét csökkentése érdekében Fotó: USFWS - Pacific Region/flickr.com

„Az állatok gyomrában a lehető legtöbbféle műanyagtöredéket találtunk, egy részüknél elrettentően magas koncentrációban” – mondta el Nicolas Ory, a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa.

Ezek a műanyagrészecskék károsították vagy legyengítették az élőlényeket, hosszú távon erősen megnövelik a halálozási arányt.

„Ezek nem jó hírek. Az óceánokban lévő szemét problémája globális” – foglalta össze a szakértő. A tanulmány alátámasztja a nemrég véget ért világszintű vitorlásversenynek, a Volvo Ocean Race-nek a Geomar kezdeményezésére végzett méréseit. Ezek szerint a Csendes-óceán déli részében lévő Nemo pontnál is mikroműanyagot mértek a vízben. Ez az a pont, amely a világon a legtávolabb van minden szárazföldtől. (MTI)

Borítókép: NOAA Marine Debris Program

Neked ajánljuk
Hogyan tűnhetnek el végleg az illegális hulladéklerakók? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam