2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon pazarlóan bánunk a friss zöldséggel és gyümölccsel

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. A pazarlás mértékét illetően ugyanakkor nagy a különbség a tagállamok között.

Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen – derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

Az uniós háztartások által vásárolt friss gyümölcsnek és zöldségnek mintegy 29 százalékát teszi ki a fejenkénti 35,3 kilogrammos zöldség- és gyümölcshulladék.

A tanulmány szerzői létrehoztak egy modellt, amellyel kiszámolták, hogy a veszendőbe menő zöldségből és gyümölcsből mennyi az elkerülhetetlen, illetve mennyi lenne az elkerülhető veszteség.

Van, ami elkerülhetetlenül a szemétben végzi Fotó: Pxhere.com

Elkerülhetetlen hulladéknak minősítették az étel elkészítésekor keletkező hulladékot, valamint az olyan zöldséget és gyümölcsöt, amely ehetetlennek minősül, elkerülhető pazarlásnak tartották a fogyasztható zöldség és gyümölcs kidobását.

A kutatók nagy különbségeket találtak a különböző tagállamokban a pazarlást illetően.

A szakemberek kimutatták, hogy azon országokban, amelyek polgárai jövedelmük nagyobb arányát fordítják élelmiszerre, kevesebb az elkerülhető zöldség- és gyümölcshulladék mennyisége.

Az Európai Unióban évente 88 tonna élelmiszert pazarolnak el, amelynek becsült értéke 143 milliárd euró. Az unió fenntartható fejlődési céljai között szerepel az élelmiszerhulladék felére csökkentése mind a kiskereskedelmi egységekben, mind a háztartásokban 2030-ra. A tanulmány eredményei jelentősen segíthetik a háztartási élelmiszer-hulladék keletkezésére és kezelésére megfogalmazott irányelvek megvalósítását.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva Latin-Amerikában hódít az elektronikus zenébe szőtt természet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam