2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Másodpercenként 66 tonnányi étel mehet veszendőbe

Harmadával nőhet a kidobott élelmiszer mennyisége 2030-ig egy új tanulmány szerint. Ez azt jelentheti, hogy minden másodpercben nagyjából 66 tonna étel megy majd veszendőbe.

„2030-ra az évente kidobott élelmiszer mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát” – olvasható a Boston Consulting Group (BCG) amerikai üzleti tanácsadó cég friss jelentésében.

A jelentés szerzői szerint a probléma „aggasztó ütemben nő”, a hatékony megoldásokat pedig még nem találta meg a világ.

A kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik, a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túlvásárolják magukat, illetve könnyen találják esztétikailag kifogásolhatónak az élelmiszert – ami így a kukában végzi Fotó: petrr /Wikimedia Commons

.Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.

Az ENSZ a probléma megoldására azt a célt tűzte ki, hogy a kiskereskedelmi és fogyasztói élelemkidobás csökkenjen a felére, a termelés, a szállítás és a raktározás közben pedig mérséklődjön a veszteség 2030-ig.

A jelentés szerint azonban kicsi az esély a célok elérésére, ha a kormányok, a cégek és a fogyasztók „nem cselekednek sürgősen”.

Borítókép: U.S. Department of Agriculture/flickr.com

Neked ajánljuk
Inkognitóban járnak a szemetelők Szegeden Mire nem lehet jó a műanyag! Sok kis lépés egy tudatosabb szállodaipar felé Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam