2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az étel és az ásványvíz is tele van ruháink műanyagrostjaival

Egy poliészter polárdzseki egy mosás során 1900 darab műanyagrostot ereszt ki magából. Ez a mosógépünkből a városi vízvezetékrendszeren keresztül a folyókba és a tengerekbe kerül. Majd újra a városi vízműrendszerbe – vagyis a poharunkba.

Nem csak a termékek műanyag-csomagolása jut hulladékként a folyókba és tengerekbe. A ruhák nagy része már tartalmaz poliésztert vagy valamilyen más műanyagot, s ezek mikrorostjai szintén bekerülnek a vízbe, amit megiszunk, valamint az ételeinkbe, hiszen az ételek főzéséhez is használunk vizet.

Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nem csak a tengeri állatfajokban.

A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!

körültekintő öltözködéssel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat

Tegyük fel, hogy az olvasó környezettudatos fogyasztó. Komposztálja a szemetét. Szelektíven gyűjti a többi hulladékát, hogy azok újrafeldolgozásra menjenek. Nem vásárol folyton ásványvizet, hanem a plasztikfogyasztását csökkentve újratölthető palackból issza a vizet napközben, jártában-keltében. De maradt még egy szennyezőforrás, ami fogyasztásunk velejárója: az öltözetünk.

A műszálas textíliákkal teljes élettartamuk alatt szennyezzük a környezetet Fotó: pxhere.com

A műszálas textíliákból származó mikrorostok is nagyban hozzájárulnak a természetes vizek műanyagszennyezéséhez.

Tovább súlyosbítja a problémát, hogy ezek a mesterséges anyagú rostok hozzákötődnek egyéb szennyező anyagokhoz a környezetben, mint például a DDT (diklór-difenil-triklóretán, a rovarméreg) vagy a PCB (poliklórozott bifenilek, régen például hűtőszekrények hőszigetelésére használták).

Az sem segít, hogy a műanyagalapú ruhákat sokszor olyan vegyi anyagokkal kezelik, amely vízálló jelleget kölcsönöz nekik. De említhetjük a festékeket, a folt- és tűzálló anyagokat, amiket szintén használnak a textilek előállításánál. Laboratóriumi tesztekben már kimutatták, hogy ezek a kemikáliák károsítják azokat a mikroorganizmusokat, amelyek elfogyasztják őket.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam