2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétmennyiség csökkentéséről állapodott meg több nagyváros

A világ 23 nagyvárosa nemrégiben a szemétmennyiség csökkentéséről állapodott meg. A közösen kiadott nyilatkozatuk szerint a céljuk az, hogy 2030-ig az egy főre jutó hulladék mennyiségét 15 százalékkal csökkentsék.

Az egyezmény aláírói 2030-ig összesen legalább 87 millió tonna szemetet szeretnének megspórolni, ennek részeként felére csökkentenék a szeméttelepekre vagy égetőművekbe kerülő hulladékot, és 70 százalékkal kívánják növelni a komposztálási-újrahasznosítási arányt.

A döntés több mint 100 millió embert érint

Az egyezményt Auckland, Koppenhága, Dubaj, Milánó, Montreal, Philadelphia, Portland, Rotterdam, San José, San Francisco, Santa Monica, Sydney, Tel-Aviv, Toronto, Vancouver, London, New York, Párizs, Tokió és Washington DC, valamint két spanyol tartomány, Navarra és Katalónia is aláírta. Előremutató döntésükkel mintegy 150 millió embert képviselnek.

A hulladék a környezetet fenyegető legnagyobb veszélyek egyike. Évente több mint egymilliárd tonna élelmiszer kerül a szemétlerakókba, ahol megrohad, és ezáltal üvegházhatású gáz, metán szabadul fel.

Csak a látókörünkből tűnik el Fotó: pxhere.com

A jobb hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás 20 százalékkal csökkenthetné az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, és döntő jelentőségű lenne a párizsi klímaegyezményben kitűzött célok megvalósítása szempontjából.

A szemétbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentését a C40 országai szerint segítheti az élelemadományozás lehetőségeinek növelése és a komposztálás elterjesztése. Támogatni kell az újrahasznosított műanyagból készülő építőanyagok alkalmazását, az egyszer használatos műanyag alkalmazását pedig vissza kell szorítani – hangsúlyozták a városok.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam