2019. augusztus 23., Bence
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak a tisztánlátás végett: évente több milliárd kontaktlencse végzi a lefolyóban

Milyen kényelmes a napi kontaktlencse, az ember csak beteszi reggel, kidobja este. Sok használó azonban nem a kukába, nem a szelektív hulladékgyűjtőbe dobja, hanem leküldi a lefolyón vagy a vécén. Aztán mennek ezek is a többi hulladék közé a vizeinkbe. Illetve bizonyos részei vissza az ivóvízbe, majd a szervezetünkbe.

Az Amerikai Kémiai Társaság éves konferenciáján ismertette Charles Rosky, az Arizonai Állami Egyetem PHD-hallgatója, hogy milyen veszélyt jelentenek a hanyagul eldobált kontaktlencsék a környezetre nézve.

20-23 tonna műanyagszemét csak az Amerikai Egyesült Államokban

Először is egy kutatásban megkérdeztek embereket, hogy ők mit kezdenek a használt kontaktlencséikkel. Nos, 15-20 százalék válaszolta azt, hogy egyszerűen a csapba vagy a vécébe dobják, ez pedig az amerikai eladási adatokat figyelembe véve azt jelenti, hogy évente mintegy 1,8-3,6 milliárd lencse megy egyenesen a vizekbe, ez pedig összesen 20-23 tonna szemetet jelent.

Nem bomlik le

A kutatók a szennyvíztisztító telepek mikroorganizmusaiban öt olyan polimert is felfedeztek, amiket jellemzően a kontaktlencsékhez használnak. Ezek a polimerek aztán tovább bomlanak, és visszakerülhetnek az élelmiszer-ellátási körforgásba, ezzel együtt pedig az emberi szervezetbe is bejuthatnak.

Az ilyen és ehhez hasonló dolgokat érdemesebb a kukába dobni, hiszen a szennyvíztisztítók nincsenek arra felkészülve, hogy ilyen nagy számban dolgozzák fel a nem a vécébe való dolgokat is.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Egy félresiklott kiútkeresés Belgrádban is betiltanák a műanyag zacskókat Meghökkentő képekkel ábrázolták magyar diákok az környezetkárosítás következményeit Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozás Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőnél
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam