2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magas életszínvonal – magas szeméthegyek?

A skandináv országok az életszínvonal tekintetében Európa élmezőnyébe tartoznak, azonban az európai uniós átlag feletti gazdasági teljesítmény hátulütőkkel is jár. Dánia az első, Norvégia a második, Izland pedig a negyedik legtöbb egy főre jutó lakossági hulladékot termelő európai ország.

Magyarország az Eurostat számítása szerint kifejezetten jól teljesít: több mint 100 kilogramm szeméttel termelünk kevesebbet, mint egy átlagos EU-polgár. De a termelt hulladék mennyiségénél van egy sokkal fontosabb kérdés: hogy mi is történik a keletkezett hulladékkal.

A háztartások által termelt szemét (települési szilárd hulladék) mennyisége évről évre nő az EU-ban, a hulladéklerakókba szállított szemét mennyisége 20 év alatt mégis több mint 50%-kal csökkent.

Fotó: Pixabay.com

A fenntarthatóság felé vezető úton tehát nemcsak az számít, hogy mennyi szemetet termelünk, hanem az is fontos kérdés, hogy a keletkező hulladék milyen arányban kerül újrahasznosításra. Habár 2016-ban az összes hulladék már csak 24%-a végezte telepen, 2035-re ennek 10% alá kell csökkennie az EU júliusban életbe lépő direktívája szerint.

füstbe ment lehetőség

A skandináv országok nemcsak a szemét termelésében állnak az élmezőnyben, de a hulladékhasznosításban is. Svédország hivatalos honlapja szerint a lakossági hulladék csupán 1%-a végzi szeméttelepen, a fennmaradó 99%-ot különböző módokon hasznosítják. A Norvég Környezetvédelmi Minisztérium pedig azt állítja, az ország összes keletkező hulladékának közel 80%-át feldolgozza.

Bár ezek a számok sokkolóan jó eredménynek tűnnek – és a skandináv országok valóban jól teljesítenek az újrahasznosítás tekintetében is –, mégsem fedik a teljes igazságot. Az egy főre jutó legtöbb lakossági hulladékot termelő Dánia a keletkezett hulladék 47%-át, Svédország 48%-át, Finnország 42%-át, Norvégia pedig 38%-át hasznosítja ténylegesen újra.

A rendkívüli hasznosítási arány valójában  nem a teljes újrahasznosításnak köszönhető, hanem a nagymértékű szemétégetésnek, ami során a hulladékból részben energiát állítanak elő.

Svéd hulladékégető erőmű Fotó: Dependability/Wikimedia Commons

égő gyakorlat

Fontos leszögezni, hogy az EU direktívája szerint az égetés nem újrahasznosítás, míg az előbbi számára a hulladék energiaforrás, utóbbi esetében nyersanyagforrás. Habár valóban példaértékű a skandináv országok rendkívül alacsony hulladéklerakási aránya, az EU célkitűzései is jól mutatják, hogy a hasznosítás során a hulladékégetés helyett sokkal inkább a hulladék újrahasznosítására kell fektetni a hangsúlyt.

Az Európai Unió célkitűzése szerint 2035-re a keletkező lakossági hulladék csupán 10%-a végezheti szemétlerakóban, 65%-át pedig újra kell hasznosítani.

Magyarország már most is jó úton halad efelé, a régióban kiemelkedőnek számító 35% az újrahasznosítás aránya hazánkban. Azonban fontos látni, hogy még sok a teendő a kívánt cél eléréséig.

Munkásabb megoldás, de hosszú távon megéri Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A lakosság is sokat tehet a mindennapokban. Nem azért kell szelektíven gyűjteni a szemetet, mert az ma divatos, az újrahasznosítással végül minden köbméter szemét a jövőnek termelt alapanyaggá válik” – véli Jeffrey D. Kimball, az osztrák anyavállalattal rendelkező Loacker Hulladékhasznosító Kft. kereskedelmi igazgatója.

A hulladékfeldolgozás mára rendkívül komoly nemzetközi iparággá nőtte ki magát világszerte. A szektor szereplői több mint 600 millió tonna hulladékot dolgoznak fel, és több mint 200 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le. A szelektív hulladékgyűjtőbe kidobott tejes doboz tehát végül egy olyan globális gépezet részévé válik, ami közös zöld jövőnkhöz járul hozzá.

Borítókép: Ian Burt/flickr.com

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam