2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cigarettacsikkek úsznak az óceánokban

Évente mintegy 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amelyekhez cellulóz-acetátból készülnek a cigarettafilterek. Az apró műanyagok ugyan csak részben képesek kiszűrni a rákkeltő anyagokat, de így is elég méreg reked meg bennük ahhoz, hogy a természetbe kerülve tetemes károkat okozzanak.

Az Ocean Conservancy – magyarul Óceángondnokság – nevű nonprofit szervezet 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain. A csoport szerint a cigarettacsikk a leggyakoribb hulladék, amely az amerikai tengerpartokon előfordul.

Az összegyűjtött szemét vizsgálata kiderítette, hogy a szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak.

Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatók ki a veszélyes vegyületek.

Vigyél magaddal! Fotó: maxpixel.net

A 20. század közepétől a dohánygyártó vállalatok arra törekedtek, hogy a szűrők használatával eloszlassák a termékek súlyos egészségkárosító hatásai kapcsán felmerülő aggályokat. Azonban idővel több vizsgálat is bebizonyította, hogy a cigaretták füstjében található rákkeltő anyagokkal szemben ezek az apró műanyagok nem jelentenek hatékony védelmet.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a hulladékmentes óceánok kampány igazgatója szerint

egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy a csikkekből kioldódó anyagok rövid és hosszú távon milyen hatást gyakorolnak a vízi élővilágra.

A cigaretta csak egyike azoknak a könnyebben vagy nehezebben nélkülözhető mindennapi használati tárgyaknak, amelyekről nem is sejtjük, hogy nagyban járulnak hozzá bolygónk (mikro)műanyag-szennyezéséhez.

Borítókép: Tony Wills/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam