2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lebomló műanyag szatyrok egy fajtája szemfényvesztés?

Aki felejtett már a tűző napon egy lebomlónak hirdetett, nagy áruházláncok által előszeretettel kínált nejlonzacskót, az gyorsítva megnézhette, hogyan tűnik el egy korábban „elpusztíthatatlannak” hitt anyag. Sajnos azonban a valóság lelombozó: csak szemfényvesztés az egész!

Apró darabokra hullik a fény hatására egy bizonyos nejlonszatyor, amelyet főként nagy áruházláncok biológiailag lebomló, környezettudatos zacskóként hirdetnek. Valójában az igazság sajnos az, hogy ezek a zacskók több kárt okoznak a környezetnek, mint hagyományos társaik. A dontwasteit.hu által megkérdezett szakértő szerint a kérdéses zacskók ugyanolyan polimerláncokból épülnek fel, mint más műanyagok, csak ehhez olyan káros adalékanyagokat adnak, amelyek hatására fénnyel való érintkezéskor darabokra esnek, széttöredeznek, ám valójában nem bomlanak le.

A Humusz Szövetség vezetője egyszerű „szemfényvesztésnek” nevezte a terméket, amely ellen – mint fogalmazott – az újrahasznosító ipar is tiltakozik, hiszen szennyezi a tiszta műanyagot.

Graczka Sylvia elmondta, az ilyen nejlonszatyrok gyártásához erős gazdasági érdek fűződik, sőt, bizonyos esetekben díjmegkerülés eszköze, amelyre komplett iparág épült úgy, hogy az „egyszerű, laikus fogyasztókat lényegében becsapják”.

Fotó: Shutterstock

Kifejtette: egy hagyományos szatyor teljes szétaprózódási ideje 300-400 év, bár erre vonatkozóan nincs gyakorlati tapasztalat, de biztos, hogy az unokáink is látni fogják. A műanyag zacskókból képződő hulladék kezelésének egy új, ám annál kétségesebb módszere a biológiai bontás. Szándékosan keverik az emberek fejében a kétféle „lebomló” zacskót. A kukoricakeményítőből vagy pl. tejsavból erjesztéssel előállított polilaktid (PLA) természetes polimer, amely a komposztálás során elbomlik. Ezzel szemben létezik az ún. „oxo-biodegradációs úton lebomló” műanyag, amely jelenleg uralja a piacot. Ezt a műanyagot is lebomlónak titulálják, ám igen távol áll a természetestől. Mint azt egy korábbi cikkében írta a szekértő: bár az anyag a környezetbarát minősítést megkapta, ennek ellenére a bomlása nem természetes, mert bomlást megindító anyagot tartalmaz, tehát nem a komposztálásra jellemző mikrobiológiai folyamatok okozzák a szétesést. Ezek az anyagok csak nagyon tökéletes ipari komposztálási körülmények között tudnak elaprózódni – és nem lebomlani (!) –, egy szemétlerakón vagy egy kerti komposztálóban nincsenek meg ennek a feltételei.

Másik probléma, hogy az így előállított polietilén zacskók ugyanúgy felemésztik a természetes erőforrásokat.

A problémát tovább árnyalja, hogy a termékdíjtörvény kimondja, hogy amennyiben 25%-a az összes forgalmazott nejlonzacskónak környezetbarát védjeggyel van ellátva, és kellő mennyiségű újrahasznosításról tud számot adni a gyártó, lényegében mentesül a termékdíj terhe alól...

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam