2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovénia a nulla hulladék útján

Szlovénia, amikor csatlakozott az EU-hoz, még nagyon rosszul állt szelektív hulladékgyűjtés terén. Azonban csupán 10 év alatt az élre törtek közel 50%-os újrahasznosítási aránnyal. Hogyan sikerült mindez? 

A hulladék Munkaszövetség Erika Oblakot kérdezte, aki munkatársaival a kezdetektől segítette az önkormányzatok nulla hulladékra való áttérését. Az „Ekologi brez meja” (Ökológusok határok nélkül) egyesület, amelynek Erika Oblak is tagja, az európai hulladékcsökkentő hálózat (Zero Waste Europe) egyik tagszervezete. Szemléletformáló és tanácsadó munkájukkal nagyban hozzájárultak Szlovénia  hulladékgazdálkodás terén elért sikereihez.

Hulladék Munkaszövetség: Hogyan indult a folyamat?

Erika Oblak: Vrhnika volt az első önkormányzat, amely elkötelezte magát a Nulla Hulladék elv mellett. Az országot megelőzve ott már a 90-es évektől fogva bevezették a szelektív gyűjtés, így természetesnek tűnt, hogy eddigi törekvéseiknek megfelelően folytassák a munkát. 2014 tavaszán Ljubljana is erősön érdeklődött egy Nulla Hulladék Terv iránt, és hogy nehogy lemaradjon a lehetőségről, júliusban Vrhnikával egy időben írták alá a nulla hulladék iránti elköteleződési nyilatkozatot.

Vrhnika, a Szlovéniai szelektív hulladékgyűjtés úttörője Fotó: Yerpo/Wikimedia Commons

Mik általában a fő érvek, amiért nullahulladékossá válik egy település?

A hatékonyabb szelektív gyűjtéssel csökkenteni lehet a hulladékgazdálkodási költségeken, valamint a lerakásra és égetésre szánt hulladék mennyiségét is (mindkét technológia sokkal drágább).

Továbbá látják, hogy a testület által is elfogadott elköteleződés a lakosságot is jobban motiválja arra, hogy megfelelően szeparálják, kezeljék a hulladékukat. Tehát egy kiváló kommunikációs eszköz is. Nem utolsósorban pedig a nemzetközi hálózat is sok szakmai tudással, tapasztalati lehetőséggel kecsegtet a csatlakozó önkormányzat számára.

Az elköteleződés után hogyan működnek együtt az önkormányzattal, mint civil szervezet?

Az elköteleződés része, hogy fel kell állítani egy Nulla Hulladék Bizottságot, ahova képviselőt kell delegálnia az önkormányzatnak, a helyi közszolgáltatónak, helyi civil szervezetnek és a mi egyesületünknek is. A testület szakmai tanácsadóként működik, legalább évi egyszer ül össze, de időközben is segít, ha bármi kérdés, probléma merülne fel. Azonban a valóság az, hogy napi szinten zajlik a kapcsolattartás, együttműködés.

A szépséges Bled a turizmus ökológiai lábnyomának csökkentéséért küzd Fotó: Pixabay.com

„Az önkormányzatok nagyon különbözőek mind nagyság, mind lehetőségek tekintetében. Például Vhrinkánál sikerült elérnünk, hogy támogassák és bevezessék az önkormányzati tulajdonú óvodában a mosható pelenkákat.”

Amellett, hogy költségeket takarítanak meg, a reputációjuk nőtt, mint Szlovénia legjobban fejlődő önkormányzata hulladékgazdálkodás tekintetében.

Bled mint Szlovénia egyik legnépszerűbb turistacélpontja azzal küzd, hogyan tudná az idegenforgalmi egységeket (szállodák, éttermek) környezetbarátabbá tenni. Így most közösen dolgozunk egy projekten, amely ennek az ágazatnak a hulladékcsökkentési lehetőségeit méri fel. Fontos, hogy az önkormányzatok speciális kihívásait, igényeit vesszük figyelembe, így ők is látják a program közvetlen előnyeit.

Szelektív kukák a nullahulladékos fővárosban, Ljubljanában Fotó: MZaplotnik/Wikimedia Commons

Mik a legfőbb tanulságai a nulla hulladék felé vezető útnak?

A legfontosabb, amit tanultunk, az az, hogy amikor a helyi közösségek felelnek a hulladékért, akkor innovatív és hatékony eszközöket találnak a díjak és összességében a hulladék csökkentése érdekében. A különböző megelőzési és újrahasználati tevékenységek pedig tovább építik a közösséget.

Azonban a személetformálási kampányok és a folyamatos tájékoztatás a legfontosabb, és nem csak csak az óvodákban és iskolákban. A háztartásokat és a döntéshozókat is meg kell szólítanunk. A lakosság pedig igenis gondosan szét fogja válogatni a hulladékát, ha rendelkezésre áll a megfelelő rendszer és akarat.

Neked ajánljuk
Megújul Győr környékének hulladékkezelése Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Még hogy egy embert nem sokat tehet... Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam