2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megbecsült hulladék hasznot hajt

A hulladék nem szemét, hanem nyersanyag – véli Baranyai László, több cég tulajdonosa és társtulajdonosa, nemzetközi cégvezetési tanácsadó. Ha a termelési rendszerbe a hulladékok feldolgozását eleve beépítjük, számszerűsíthető anyagi haszonra tehetünk szert.

„Az ipari hulladékok kezelésének éppúgy nincsen kiforrott gyakorlata Magyarországon, mint a háztartási hulladékok kezelésének. Ez nagy hiba! A hulladékok feldolgozásánál abból kell kiindulni, hogy az más számára értékes nyersanyag lehet” – idézi Baranyai Lászlót az autopro.hu.

A nemzetközi cégvezetési tanácsadó szerint

a kulcsszó a hulladékfeldolgozás esetén a kreatív gondolkodás: megtalálni azt az utat a termelt szemét felhasználására, ahol mások akár még fizetnek is érte.

Fotó: shutterstock.com

Érdemes globálisan tekinteni az iparra, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy abban az iparágban lényegül újjá a hulladék, mint ahol keletkezett.

Példaként említette a bontott autókból származó kárpitot: ezt az anyagot az építőiparban esetenként hőszigetelőként tudják használni. Bevett gyakorlat alakult ki a kidobott abroncsok felhasználására is. A tönkrement abroncs gumiszőnyeg formájában éledhet újjá, amivel futópályákat tehetnek biztonságossá.

Gumiborítású futópálya Fotó: ARieger/Wikimedia Commons

A hulladékok felhasználása nemcsak környezetvédelmi érdek, hanem forintosítható anyagi forrás

A hulladék tárolása és elszállítása komoly költséggel jár. Pedig lehet, hogy egy másik cég akár fizet is érte, vagy elszállítja ingyen – és máris pluszpénzről beszélhetünk. Cégvezetői oldalról azt kell megérteni, hogy elég egyszer jól kidolgozni a a rendszert, és utána már pénzforrásként vagy költségcsökkentésként működik.

„Hollandiában és Németországban több olyan gyakorlatot láttam, ahol egyáltalán nem keletkezik hulladék. Mégpedig úgy, hogy a gyártási folyamatok tervezésekor belekalkulálták azt is, hogy milyen iparágak, mely cégek tudják az általuk termelt szemétnek hasznát venni.”

– tette hozzá Baranyai László.

A szakember elmondta: tanácsadóként afféle összekötő szerepet is be kell tudni tölteni a hulladékképződés helye és a lehetséges felhasználási területek között, de szerinte a kívánatos cél az, hogy a cégek egymást keressék, és nyitott szemmel járjon mindenki: milyen hulladék hol és milyen módon lényegülhet át értékké.

Neked ajánljuk
Egy brit szupermarket leszámol a műanyag csomagolásokkal A MOL-csoport felvásárolja a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora-csoportot A kenyai „IKEA” a hátrányból is előnyt barkácsol Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog Az éghajlatváltozás hozzájárul a mentális betegségek kialakulásához
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam