2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet

Egy japán település megmutatta, mire képes a szelektív hulladékgyűjtés: a szemét több mint 80 százalékát újrahasznosítják. Terveik szerint két év múlva már egyáltalán nem lesz a kisvárosban hulladék. A mindössze maroknyi – nagyjából 1700 – lakos mára bebizonyította, együtt sokat tehetünk környezetünk védelmében.

A mintaértékű projekt elsődleges célja ma már nem a feleslegessé vált termékek szelektív összegyűjtése, megszüntetése, hanem az, hogy a szemét sorsa ne a hulladékgyűjtő telepeken való felhalmozás, hanem az újrahasznosítás legyen.

Fotó: Youtube.com

A kamikatsui emberek a program előtt éppúgy kezelték a hulladékot, ahogyan mindenhol máshol, egy helyre gyűjtötték vagy elégették. Mindettől olyan mennyiségű mérgező anyag és üvegházhatású gáz szabadult fel, hogy úgy döntöttek: ezen változtatni kell. Ekkor jött létre a Zero Waste, azaz a Nulla Hulladék ötlete. 

A szemét szelektálása hosszú, fárasztó és egyben időigényes folyamat; a palackok címkéinek és kupakjainak egymástól való elválasztása vagy az újságok és magazinok rendezett kötegelése nagy odafigyelést és fegyelmet követel, ráadásul itt 4 helyett 45 különböző kategóriában gyűjtik szelektíven a szemetet.

A már szükségtelenné vagy használhatatlanná vált tárgyak  – például háztartási gépek, ruhák, játékok – számára, melyek valamilyen formájukban még használati értékekkel rendelkeznek, egy újrahasznosítási központ biztosít helyet. Ide bárki bármit bevihet, otthagyhat vagy elvihet teljesen ingyen és bérmentve. Miután a településnek nincs saját szállítója, így az emberek maguk oldják meg a szállítást is.

A központ forgalmának jelentőségét jól mutatja, hogy 2015-ben körülbelül 13 tonna árut adtak le, és nagyjából 11 tonnányit el is vittek belőle, ez körülbelül 80-85%-os újrahasznosítási arányt jelent.

Az eddigi tapasztalatok és az ott élők elmondása szerint ma már teljesen másképpen tekintenek a szemétre, odafigyelnek arra, hogy mit és hogyan vesznek és használnak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam