2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt: eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét – számolt be az MTI alapján az index.hu.

A San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indul útjára egy hajó az első nagy műanyagszedővel a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) irányába. Az eszközzel a szeméthalomban lévő plasztikhulladék egy részét tudják eltakarítani.

A rendszer ötletgazdája a 24 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyag zacskót látott, mint halat.

Fotó: Nils Ally/Wikimedia Commons

A holland férfinak az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia. Céljuk, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől. A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, ami felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára.

Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek, és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni. Slat és kollégái 60 ilyen berendezéssel akarják megtisztítani a vizeket a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől. Bár a projekt fő része a környezetszennyezéssel való szembeszállás, már most nagyon sikeres a figyelemfelkeltésben is. 

Fotó: The Ocean Cleanup/youtube.com

Gerhard Herndl, a Bécsi Egyetem tengerbiológusa – az Ocean Cleanup egyik tudományos tanácsadója – szerint biztos, hogy a Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés. Csak nagyon kevés organizmus van, ami kizárólag a vízfelszín közelében mozog. Ezeket a tengeri csigákat, medúzákat vagy állati planktonokat begyűjtik a műanyagszeméttel együtt. A nagy tengeri élőlényeknek azonban rengeteg lehetőségük van arra, hogy kikerüljék a szemétszűrőt. 

Kritikusok azt sérelmezik, hogy a projekt csak azokat a szemétdarabokat távolítja el, amik többé-kevésbé a felszínen lebegnek. 

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam