2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt: eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét – számolt be az MTI alapján az index.hu.

A San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indul útjára egy hajó az első nagy műanyagszedővel a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) irányába. Az eszközzel a szeméthalomban lévő plasztikhulladék egy részét tudják eltakarítani.

A rendszer ötletgazdája a 24 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyag zacskót látott, mint halat.

Fotó: Nils Ally/Wikimedia Commons

A holland férfinak az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia. Céljuk, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől. A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, ami felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára.

Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek, és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni. Slat és kollégái 60 ilyen berendezéssel akarják megtisztítani a vizeket a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől. Bár a projekt fő része a környezetszennyezéssel való szembeszállás, már most nagyon sikeres a figyelemfelkeltésben is. 

Fotó: The Ocean Cleanup/youtube.com

Gerhard Herndl, a Bécsi Egyetem tengerbiológusa – az Ocean Cleanup egyik tudományos tanácsadója – szerint biztos, hogy a Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés. Csak nagyon kevés organizmus van, ami kizárólag a vízfelszín közelében mozog. Ezeket a tengeri csigákat, medúzákat vagy állati planktonokat begyűjtik a műanyagszeméttel együtt. A nagy tengeri élőlényeknek azonban rengeteg lehetőségük van arra, hogy kikerüljék a szemétszűrőt. 

Kritikusok azt sérelmezik, hogy a projekt csak azokat a szemétdarabokat távolítja el, amik többé-kevésbé a felszínen lebegnek. 

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam