2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hagyjuk a boltban a hulladékot!

Az Európai Unió 5 pontos hulladékhierarchiáját követve biztosak lehetünk benne, hogy fogyasztásunk a lehető legkisebb terhet jelenti majd a környezet számára.

A gazdasági és társadalmi élet számos területén szembesülhetünk azzal, hogy egy probléma okainak kezelése, vagyis a megelőzés helyett az okozattal vagyunk elfoglalva. Ez a viselkedés kevesebb áldozattal jár, sőt olykor hasznot is hajt, csakhogy hosszú távon a probléma konzerválásához vezet. Nincs ez másképp a hulladékkal kapcsolatos nehézségek esetében sem.

A hulladékkal kapcsolatos tudatosság ugyanis nem a színes kukák mellett, hanem a boltban kezdődik.

A természetben eredendően nem keletkezik hulladék, mert ott minden a körforgás része. Ami az egyik élő szervezet kibocsátott anyaga, mellékterméke, az a másik élőlény tápláléka, energiaforrása. Ez a körforgás, ez az anyagcsere (metabolizmus) egy tökéletesen zárt, körkörös rendszer, amit oly régóta szeretnénk lemásolni és átültetni világunk gazdasági folyamataiba.

Megelőzés (prevention)

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

A korszerű hulladékgazdálkodásban ez az első lépés, hiszen „az a legjobb hulladék, ami nem jön létre”. Ezt a cél szolgálja többek között:

  • A betétdíjas csomagolás alkalmazása.
  • A hosszú élettartamú termékek gyártása (életciklus, ökodizájn).
  • A kisebb tömegű termékek gyártása.
  • A javítható termékek gyártása, a kisipari javító szolgáltatások támogatása.
  • A termékhelyettesítés, azaz a hulladékképző termék felváltása.
  • A takarékos termékhasználat, vagyis a használati idő növelése.
  • A fogyasztás csökkentése, bizonyos termékekről való lemondás.

Jól nézzük meg, mit veszünk a pénzünkön – hiszen ezzel voksot adunk az adott termékre és annak előállítójára.

Újrafelhasználás (re-use)

(RE-USE, újrahasználat) Ez esetben az adott terméket, csomagolást – átalakítás nélkül – újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ennek legismertebb példája a visszaváltható (betétes) üveg.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Hasznosítás (re-cycle)

Újrafeldolgozás, Újrahasznosítás, Recycling… Hívjuk bárhogy,  ehhez bizony szelektálni kell. Magyarországon több mint száz cég foglalkozik a hulladékok újrahasznosításával.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Komoly vita van a hulladék fogalma körül. A kérdés az, hogy egy termelési folyamat során keletkező melléktermék mikor minősül hulladéknak, illetve mely esetekben kerülhet ki a hulladék kategóriából, és tekinthető pl. alapanyagnak.

Amíg hulladéknak minősül egy anyag, addig szigorú környezetvédelmi és egészségügyi előírások vonatkoznak a kezelésére és felhasználhatóságára.

Ugyanakkor a cél az lenne, hogy az anyagok a lehető leghosszabb időn át bent maradjanak a körforgásban, és alapanyagként szolgáljanak új termékek előállításához.

Egyéb hasznosítás (recovery)

A legkényesebb kérdés. Komoly vita zajlik a körül, lehet-e, és ha igen, akkor mely esetben a hulladék égetését ártalmatlanítás helyett hasznosításnak (waste-to-energy) minősíteni. Ez az elvi különbségtétel a hulladékhierarchia szempontjából jelentős, hiszen az égetők tulajdonosai és üzemeltetői csak abban az esetben jutnak nagy mennyiségben égethető hulladékhoz, amennyiben az égetést hasznosításnak minősítik.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Ugyanakkor, a már elégetett hulladék ezáltal megszűnik létezni, és kikerül a körforgásból, abban az esetben is, ha amúgy nyersanyagként szolgálhatott volna egy termék előállításához.

Lerakás (disposal)

Ez áll a fontossági sorrend utolsó helyén, mégis ez a jelenlegi megoldás az esetek többségében. Magyarországon évente több mint 4 millió tonna hulladék keletkezik, ennek közel 80%-a lerakóra kerül. Pedig ez ellen mi is tehetünk: ha nem veszünk ennyi szemetet, vagy többet szelektálunk, kevesebb kerül a kukába, majd a lerakóra.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

A hulladék  egyidős az emberiség történelmével. A különbség a régi korok és a ma emberének hulladéka között az, hogy míg eleink „melléktermékei” szerves anyagból álltak, mi halhatatlanná tettük a szemetünket. Ráadásul ez  szemét a teljes élettartama alatt káros hatással van a környezetre. Arra a környezetre, amiben és amiből ma is élünk. Nincs másik Földünk.

Neked ajánljuk
Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Ember és természet fesztiválja Gödöllőn Floridában mernek nagyot álmodni
Tovább a forrásra: hulladekboltermek.hu
Vissza
Hírfolyam