2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hagyjuk a boltban a hulladékot!

Az Európai Unió 5 pontos hulladékhierarchiáját követve biztosak lehetünk benne, hogy fogyasztásunk a lehető legkisebb terhet jelenti majd a környezet számára.

A gazdasági és társadalmi élet számos területén szembesülhetünk azzal, hogy egy probléma okainak kezelése, vagyis a megelőzés helyett az okozattal vagyunk elfoglalva. Ez a viselkedés kevesebb áldozattal jár, sőt olykor hasznot is hajt, csakhogy hosszú távon a probléma konzerválásához vezet. Nincs ez másképp a hulladékkal kapcsolatos nehézségek esetében sem.

A hulladékkal kapcsolatos tudatosság ugyanis nem a színes kukák mellett, hanem a boltban kezdődik.

A természetben eredendően nem keletkezik hulladék, mert ott minden a körforgás része. Ami az egyik élő szervezet kibocsátott anyaga, mellékterméke, az a másik élőlény tápláléka, energiaforrása. Ez a körforgás, ez az anyagcsere (metabolizmus) egy tökéletesen zárt, körkörös rendszer, amit oly régóta szeretnénk lemásolni és átültetni világunk gazdasági folyamataiba.

Megelőzés (prevention)

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

A korszerű hulladékgazdálkodásban ez az első lépés, hiszen „az a legjobb hulladék, ami nem jön létre”. Ezt a cél szolgálja többek között:

  • A betétdíjas csomagolás alkalmazása.
  • A hosszú élettartamú termékek gyártása (életciklus, ökodizájn).
  • A kisebb tömegű termékek gyártása.
  • A javítható termékek gyártása, a kisipari javító szolgáltatások támogatása.
  • A termékhelyettesítés, azaz a hulladékképző termék felváltása.
  • A takarékos termékhasználat, vagyis a használati idő növelése.
  • A fogyasztás csökkentése, bizonyos termékekről való lemondás.

Jól nézzük meg, mit veszünk a pénzünkön – hiszen ezzel voksot adunk az adott termékre és annak előállítójára.

Újrafelhasználás (re-use)

(RE-USE, újrahasználat) Ez esetben az adott terméket, csomagolást – átalakítás nélkül – újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ennek legismertebb példája a visszaváltható (betétes) üveg.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Hasznosítás (re-cycle)

Újrafeldolgozás, Újrahasznosítás, Recycling… Hívjuk bárhogy,  ehhez bizony szelektálni kell. Magyarországon több mint száz cég foglalkozik a hulladékok újrahasznosításával.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Komoly vita van a hulladék fogalma körül. A kérdés az, hogy egy termelési folyamat során keletkező melléktermék mikor minősül hulladéknak, illetve mely esetekben kerülhet ki a hulladék kategóriából, és tekinthető pl. alapanyagnak.

Amíg hulladéknak minősül egy anyag, addig szigorú környezetvédelmi és egészségügyi előírások vonatkoznak a kezelésére és felhasználhatóságára.

Ugyanakkor a cél az lenne, hogy az anyagok a lehető leghosszabb időn át bent maradjanak a körforgásban, és alapanyagként szolgáljanak új termékek előállításához.

Egyéb hasznosítás (recovery)

A legkényesebb kérdés. Komoly vita zajlik a körül, lehet-e, és ha igen, akkor mely esetben a hulladék égetését ártalmatlanítás helyett hasznosításnak (waste-to-energy) minősíteni. Ez az elvi különbségtétel a hulladékhierarchia szempontjából jelentős, hiszen az égetők tulajdonosai és üzemeltetői csak abban az esetben jutnak nagy mennyiségben égethető hulladékhoz, amennyiben az égetést hasznosításnak minősítik.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

Ugyanakkor, a már elégetett hulladék ezáltal megszűnik létezni, és kikerül a körforgásból, abban az esetben is, ha amúgy nyersanyagként szolgálhatott volna egy termék előállításához.

Lerakás (disposal)

Ez áll a fontossági sorrend utolsó helyén, mégis ez a jelenlegi megoldás az esetek többségében. Magyarországon évente több mint 4 millió tonna hulladék keletkezik, ennek közel 80%-a lerakóra kerül. Pedig ez ellen mi is tehetünk: ha nem veszünk ennyi szemetet, vagy többet szelektálunk, kevesebb kerül a kukába, majd a lerakóra.

Fotó: ÖKO Pack Nonprofit Kft/Schiffer Kata (www.okopack.hu, www.hulladek.eu)

A hulladék  egyidős az emberiség történelmével. A különbség a régi korok és a ma emberének hulladéka között az, hogy míg eleink „melléktermékei” szerves anyagból álltak, mi halhatatlanná tettük a szemetünket. Ráadásul ez  szemét a teljes élettartama alatt káros hatással van a környezetre. Arra a környezetre, amiben és amiből ma is élünk. Nincs másik Földünk.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai
Tovább a forrásra: hulladekboltermek.hu
Vissza
Hírfolyam