2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országszerte akcióba léptek a hulladékkommandók

Ahol elindultak, hatékonyan működnek a hulladékkommandók, és mind többeket tartanak vissza a szemeteléstől és komolyabb szabálysértésektől a magyaridok.hu beszámolója szerint. A küzdelem azonban éves szinten súlyos milliókat emészt fel.

Alig egy hónapja, augusztus 2-án kezdte meg a működését a Zöldkommandó Miskolcon, és az önkormányzat szerint máris érzékelhető javulást tapasztalnak az illegális hulladéklerakás területén a borsodi megyeszékhelyen.

A Zöldkommandó rendszeresen, minden héten több órában látja el feladatát. A Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Miskolci Regio­nális Hulladékgazdálkodási Kft. és a rendőrség egy időben, közösen lép fel.

„Élőerős és kamerás megfigyelőszolgálatokat is működtetünk, és a lakosság is aktívan keresi a Zöldkommandót”

– hangsúlyozták. Az indulás óta eltelt időszakban hat városrészben 22 alkalommal intézkedtek, illetve a térfelügyeleti szolgálatnak 47 esetben tettek bejelentést az illegális szemétlerakók felszámolására.

Fotó: Gilles San Martin/flickr.com

Az ország másik felében a Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportjának munkatársai 2015. február óta fokozottan figyelik a város közterületeit az illegális hulladéklerakás megakadályozása, a szabálysértők felderítése érdekében.

Amikor az elkövetésről csak az elhagyott szemét tanúskodik, a csoport a hulladék átvizsgálásával igyekszik a szabálysértők nyomára bukkanni.

A Győr-Szol Zrt. évente 700-800 tonna hulladékot szállít el a szelektív gyűjtők mellől, és 200-300 tonna zugszemetet gyűjt össze a közterületekről. Az ezzel kapcsolatos kiadások évente meghaladják a 70 millió forintot.

A hulladékkommandó 2018-ban is az elmúlt esztendőkhöz hasonló intenzitással folytatja az ellenőrzéseket, sőt idén már a kisebb szabálysértések szankcionálása is elindult. Emellett az önkormányzat tavaly nagyszabású kommunikációs kampányt indított az illegális szemétlerakás ellen, aminek hatására egyre többen igyekeznek tudatosan cselekedni. 

Az egri önkormányzat is működtet helyben Zöldkommandót a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen az illegális szemetelés feltárására, megelőzésére, felszámolására, emellett a cél érdekében folyamatosan bővítik a térfigyelő kamerarendszert is.

Neked ajánljuk
Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények A szemétégetés a korábban gondoltnál is károsabb lehet Jobb a mosható pelenka! Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam