2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan Magyarországon is búcsút mondhatunk a műanyag zacskóknak

Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják – számolt be az index.hu.

A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását is tervezi – derül ki a minisztérium közleményéből. A termékdíjtörvény módosításával várhatóan emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele.

Ezenkívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál.

Az ITM tervei szerint 2021-től a műanyag zacskókat teljesen betilthatják.

A környezetünkre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le.

„Szator medúza” – Az aprózódás az összegyűjtést lehetetlenné teszi,
viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata
Fotó: r. nial bradshaw/flickr.com

A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, amely

a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy a műanyag zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben.

A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan, az egyes műanyagtermékek korlátozásáról szóló uniós irányelv-javaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.

Neked ajánljuk
A MEKH felkészült a módosított hulladéktörvényben előírt többletfeladatok ellátására Új fejezet kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban Kajakosok tisztítják meg Sydney kikötőjét Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam