2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot – ami akár halálos is lehet

A világ vizeiben élő tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, amelyből akár egyetlen darab is halálos lehet egy ausztrál kutatás szerint – számolt be az MTI alapján az origo.hu.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) ezer teknős vizsgálatával végzett elemzése szerint az állatok 52 százaléka evett műanyagot. Ez a tengeri teknősök minden életciklusában megtörténik, de általában fiatalkorban a leggyakoribb.

A Scientific Reports című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői szerint

egyetlen darab műanyag lenyelése 22 százalékos valószínűséggel az állat pusztulását okozza, a 14 darab műanyagot elfogyasztó teknősök pedig már az esetek 50 százalékában elpusztulnak.

A tengeri teknősök az első olyan élőlénycsoport, amelynél feljegyezték a műanyagfogyasztást. A tengeri állatok az úszó műanyaghulladékot sokszor összetévesztik a gyakran fogyasztott medúzákkal Fotó: shutterstock.com

„Tudtuk, hogy a teknősök sok szemetet fogyasztanak, de nem voltunk biztosak abban, hogy tényleg műanyag okozta az állatok halálát, vagy csak éppenséggel műanyag volt a szervezetükben, amikor elpusztultak” – idézte Chris Wilcoxot, a CSIRO kutatóját az ügynökség pénteki közleménye. Az eredmények alapján bebizonyosodott:

„Egyetlen műanyagdarab is képes megölni egy teknőst. Néhány vizsgált állat csupán egyetlen darabot fogyasztott el, ami elég volt ahhoz, hogy megölje.”

„Az egyik esetben a belei átszakadtak, egy másikban a puha műanyag elzárta a bélrendszert – mondta Kathy Townsend, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

A műanyag tengeri felhalmozódása egyre nagyobb problémát jelent. Becslések szerint csak 2010-ben 4,8-12,7 millió tonna műanyagszemét került bele a világ óceánjaiba szárazföldi forrásból. Várhatóan ez a mennyiség a jövőben exponenciálisan növekedni fog. Ez hatalmas veszélyt jelent a tengeri élővilágra, főként azért, mert beleakadnak a szemétbe vagy lenyelik azt.

Neked ajánljuk
Romániának feladták a leckét az egyszer használatos műanyagok Erős, mint a pókselyem, és otthon is komposztálható – ígéretes műanyag készült Cambridge-ben A fenntarthatónak titulált márkák is gyakran támaszkodnak a műanyagra A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam