2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges hajó küzd a Gangeszben hömpölygő tengernyi hulladékkal

Egy amerikai cég Indiában tesztelte a régi lapátkerekes hajókat idéző eszközét, amellyel a Gangesz folyó egy 22 kilométeres szakaszán szedték össze a lakosság egészségét is fenyegető hulladékot.

A CleanTEC cég Infra nevű gépezetébe összesen 13 köbméter növényi és egyéb hulladék fér, egy nap alatt pedig négyszer lehet csurig megtölteni szeméttel. A szemétszedő hajó ez idő alatt körülbelül 20-25 kilométert tesz meg.

Az indiai folyók annyira szennyezettek, hogy a cég képviselői azon aggódtak, hogy nem is tudják majd egyetlen eszközzel lebonyolítani a projektet.

A cég végül szűk két hónap leforgása alatt végzett a kijelölt szakasz megtisztításával, az összegyűjtött hulladékot egy erre kijelölt helyen rakták le, onnan egy helyi cég szakemberei szállították el további feldolgozásra.

CleanTEC folyótakarító hajó Fotó: Viral in USA Official/yotube.com

„Összesen körülbelül 700 tonnányi hulladékot emeltünk ki a Gangeszből – mondta el a cég munkatársa. – A gépünk napi 10-12 tonna szemét összegyűjtésére alkalmas, ebben műanyag zacskók, üvegek, konzervdobozok, ruhák és egyéb háztartási hulladékok is szerepeltek.”

Fotó: Pixabay.com

Az amerikai cég a megállapodás értelmében 2020 januárjáig folytatja a szemétszedő projektet, amelynek teljes költsége 65 millió rúpiára, vagyis közel 250 millió forintba kerül majd. A Gangesz egyike annak az 10 folyónak, amelyekből évente mintegy négymillió tonna műanyag kerül a világ tengereibe. 

Neked ajánljuk
Kína sós vízben lebomló műanyagot fejlesztett A fejlett világ lassan magára marad a szemetével A műanyag miatt változott meg a tengeri élőlények viselkedése Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam