2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úszó park újrahasznosított műanyagból

A rotterdami illetőségű Recycled Island alapítvány nemrégiben már bevetette szemetet evő vízi „dróncápáit”, ám nem állt meg itt. Újabb ötletük valósult meg, a mostanában bemutatott Újrahasznosított Park.

Fotók: The Recycled Island Foundation; weforum.org

Az építmény 1500 négyzetméteres kiterjedésével akár egy kisebb sziget is lehetne: hatszögletű, műanyaghulladékból készített elemek vannak egymással összekapcsolva, helyenként magasabb, teraszos kialakítással, és a biztonság érdekében az egészet horgonnyal rögzítették a kikötő alapzatához. Sőt, a vízi élőlényekre is gondoltak. A platformok aljzata murvás, hézagos, egyrészt azért, hogy a növények tudjanak fejlődni, másrészt a víz alatti rész remek hely a halaknak ikráik lerakásához.

Mitől park?

Amellett, hogy a legfontosabb cél a hulladékprobléma kezelése, valamint a kikötői élővilág segítése volt, az emberi tényező sem maradt ki a projektből. Jelenleg két platform funkcionál ülőhelyként, amelyek kinézetre – a hexagonális kialakítás miatt – leginkább úgy néznek ki, mint két túlméretezett, üres fürdőkád. Viszont szívesen időznek itt a környékbeliek.

A júliusban felavatott Újrahasznosított Park jelenleg Rijnhavén viszonylag csendes kikötőjében ringatózik, nem messze Rotterdam ikonikus Erasmus-hídjától.

Pontos számok nincsenek a vízből összegyűjtött műanyagszemét mennyiségére vonatkozóan, azt azonban az alapítvány dolgozói elmondták, hogy maga a folyamat, míg a szükséges „alapanyag” meglett, körülbelül másfél évet vett igénybe. Az alapító mérnök, Ramon Knoester szerint a szemét legkönnyebben vizeinkben gyűlik össze, mivel ezek a legalacsonyabban fekvő területek, így különösen fontos máshogy közelíteni a problémához.

Remélhetőleg az emberek idővel rájönnek, hogy a tudatosabban kezelt műanyaghulladékból akár még remek dolgok is készíthetők, így nekik is érdemes és hasznos erre odafigyelni. Hát nem jobb egy újabb szeméthalom helyett mondjuk egy úszó park?

Knoester arról is beszélt, hogy a közeljövőben szeretnék kipróbálni az úszó park koncepcióját a Rotterdamhoz hasonló problémákkal küzdő városokban,  például Londonban vagy Antwerpenben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam